22.4.13

Nieuwe Grensstreekroute met 62 km mountainbikeplezier

Zondag vond in aanwezigheid van vertegenwoordigers van BLOSO en het gemeente- en provinciebestuur de officiële opening van de Grensstreekroute plaats in het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Dit gloednieuw bewegwijzerd mountainbikeparcours verbindt de routes in het Brugse Ommeland, langs de Belgische kust en in Zeeuws-Vlaanderen. De route bestaat uit een blauwe en rode lus, samen goed voor 62 km mountainbikeplezier. Liefhebbers van een avontuurlijk off-roadcircuit kunnen dus voortaan hun hartje ophalen in Knokke-Heist. Zie fotoreportage. http://www.knokke-heist.be/over-knokke-heist/knokke-heist-beeld/opening-mountainbikeroute

Filip Meirhaeghe peter
Zondag kreeg een groep mountainbikefanaten de kans om het parcours uitgebreid te verkennen in het gezelschap van Filip Meirhaeghe, lid van de plaatselijke Wacky Racers en peter van de nieuwe mountainbikeroute. Tijdens het daaropvolgende officieel programma onthulde Filip Meirhaeghe het startbord samen met Schepen van Sport Daniel De Vlamynck, Bloso-inspecteur West-VlaanderenAnn De Bruycker en gedeputeerde voor Sport Carl Vereecke.

Blauwe en rode route
Het parcours bestaat uit twee adembenemende trajecten doorheen unieke landschappen met hoge natuurhistorische waarde. De blauwe route is 15,5 km lang en leidt u langs het pittoreske Ramskapelle en het Schipdonk- en Leopoldkanaal. De rode lus van 44 km gaat richting Knokke langs de hobbelige Graaf Jansdijk en loopt voor een groot stuk over Nederlands grondgebied (richting Cadzand). U kunt starten vanuit het Laguna sportcomplex of vanuit het sportcomplex Molenhoek.
Een pdf van het parcours kunt u hier downloaden.

Kustmountainbikenetwerk
West-Vlaams Bloso-inspecteur Ann De Bruycker, : “De route is er niet zonder slag of stoot gekomen. Al sinds halfweg de jaren ’90 was het de bedoeling dat er een mountainbikeroute zou komen in Knokke-Heist. Toch heeft het nog heel wat bloed, zweet en tranen gekost om dit ook in de praktijk te realiseren. Uiteindelijk is het dankzij het Kustmountainbikenetwerk dat er alsnog een route op het grondgebied van Knokke-Heist kwam. De plaatselijke mountainbikegroep, de ‘Wacky Racers’, werkte mee aan het ontwerp van het traject. Daarbij vermeden ze de al te gevoelige natuurgebieden.”

Knokke-Heist wielerminded
Met deze nieuwe mountainbikeroute onderstreept Knokke-Heist nogmaals zijn reputatie van fietsvriendelijke gemeente. De badplaats heeft intussen al een stevige wielertraditie opgebouwd met de jaarlijkse aankomsten van de Ronde van België, twee Belgische kampioenschappen Wielrennen, de Mountainbike Beach Challenge, de Toertocht en Ramskapelle Trophy van de Wacky Racers, de Kustpijl, de Gentlemenrace in Heist, de Grote Prijs Herbo Liften in Westkapelle en Knokke-Heist Koerst. “Ook de Zwintriathlon, iDuathlon, Iron Kid, Finishers Triathlon, 3atlon 4 Fun en Love Bike & Run als aanverwante sportinitiatieven van het wielrennen, vormen een treffende illustratie van het gemeentelijk sportbeleid om zoveel mogelijk recreanten in beweging te brengen en te houden te land, ter zee en al peddelend op 2 of 3 wielen”, aldus sportschepen Daniel De Vlamynck.

Grensoverschrijdend
De Grensstreekroute doet zijn naam alle eer aan. De route maakt deel uit van een Europees project dat officieel ingehuldigd werd in Sluis op zaterdag 20 april: het Grensoverschrijdend Moutainbikenetwerk. Een deel van het netwerk loopt over de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen en is goed voor meer dan 600 km mountainbikepaden.

Vandaag kunt u gebruik maken van 129 permanent bewegwijzerde mountainbikeroutes, waarvan er zich 28 in West-Vlaanderen bevinden. Zie ook www.vlaamsemountainbikeroutes.be