26.4.13

Prijsuitreiking actie “Wederzijds respect is gratis”

Donderdagavond 25 april mocht de 18-jarige Miet De Groote in het stadhuis van Heist haar mini iPad, de hoofdprijs van de wedstrijd in het kader van de preventiecampagne “Wederzijds respect is gratis” in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester. Met deze sensibiliseringsactie willen het gemeentebestuur en de lokale politie werken aan een positief uitgaansklimaat op en rond het Van Bunnenplein en Alfred Verweeplein en dit in samenwerking met de plaatselijke horeca die bijdraagt aan de bekendmaking.

29 dossiers over wildplassers en alcohol op openbare weg
Naast 70 deelnemers die op een positieve manier deelnamen aan de campagne, maakte de preventiedienst ook 15 dossiers op van wildplassers en 14 over verbod van alcohol op de openbare weg. De 18- plussers riskeren een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) van maximum 250 EUR, de 16-17-jarigen een GAS-boete van maximum 125 EUR.  Zoals de wetgever heeft bepaald wordt aan minderjarigen steeds een bemiddelingsaanbod voorgesteld. Gaat de minderjarige hierop in en is het resultaat van de bemiddeling positief dan kan de boete wegvallen.

Wedstrijd met QR-code
De actie in het paasverlof informeerde uitgaande jongeren op en rond het Van Bunnenplein en Alfred Verweeplein over het alcoholverbod op de openbare weg tussen 22 en 10 uur. De campagne speelde ook in op andere uitgaans-gerelateerde overtredingen, zoals het wildplassen en lawaaioverlast. Op de affiche staat een menukaart met per overtreding de boete die de jongere riskeert. En de QR-code staat op de stickers (Quick Respons tweedimensionele streepjescode). Na het inscannen van de QR-code met een smart Phone, komt de deelnemer terecht op een internetpagina met wedstrijdvragen. Personen die zich akkoord verklaren om geen hinder te veroorzaken, de schiftingsvraag beantwoorden, en die geen gemeentelijke administratieve sanctie hebben opgelopen, doen mee met de wedstrijd en maken kans op de prijzen. De wedstrijd zorgt ervoor dat jongeren zich dus gedragen om zo kans te maken op een van de vele mooie prijzen. De jongere ziet daarna een internetpagina met informatie over de Gemeentelijke Administratieve Sancties.

De eerste wedstrijd liep in de paasvakantie van 30 maart tot 15 april 2013. 70 personen namen deel aan de wedstrijd. 34 personen scanden de QR-code met de smart Phone, de anderen surften via een link naar de website. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers bedroeg 23 jaar.

Winnaars wedstrijdperiode 30 maart tot en met 14 april 2013:

1.    De hoofdprijs, 1 Apple I-Pad mini, is gewonnen door de 18-jarige Miet De Groote.
2.    2 bongo-bonnen ter waarde van 25 euro gaan naar Claudia DeClerck (16j.) en Peter Lierman (43j.)
3.    2 I-tuneskaarten ter waarde van 20 euro gaan naar Maxime Vlietinck (21j.) en Rik Demuynck (47j.)
4.    De 2 tickets voor de voorstelling van Wim Helsen op 25 april 2013 zijn gewonnen door Nick Wenmaekers (21 jaar)

Politie en gemeente zetten de actie voort tijdens de zomermaanden en zullen daarbij ook jobstudenten inzetten die jongen aanspreken tijdens het uitgaan.


Foto: Danny Jones