10.12.13

Knokke-Heistenaar vertegenwoordigt België op Congreso Nacional de Clarinete in Madrid

Van  6 tot 8 december was Knokke-Heistenaar Stephan Vermeersch te gast op het VI Congreso Nacional de Clarinete in Madrid Spanje. Hij speelde er 3 Amerikaanse composities die internationale compositieprijzen wonnen voor klarinet en basklarinet met electronics. Zijn uitvoering werd dermate gesmaakt dat hij prompt nieuwe uitnodigingen kreeg om te concerteren in Frankrijk (Nice & Parijs) en USA (Montana, Ohio, Washington). Binnenkort concerteert Stephan in Donetsk (Oekraïne), Servië,  Zürich (Zwitserland) en Baton Rouge (USA).
Stephan krijgt steeds meer internationale erkenning als veelzijdig uitvoerder-improvisator en componist van klassieke, hedendaagse, wereld en elektroakoestisch muziek met veel cross-overs naar ander culturen en kunstvormen (visuele kunst, dans, film, architectuur, literatuur, theater …). Als solist en kamermusicus participeerde hij aan concerten en festivals in ruim 30 landen in Oost- en West-Europa, Midden-Oosten, Rusland, USA, Canada, Armenië, Pakistan, Indië, Japan, China en Mongolië. Zijn motto als componist-improvisator: "Wat ligt er voorbij de grens: een queeste voor nieuwe boeiende muziek voor een breed publiek: verrijkend en ver reikend". 
Stephan geeft les klarinet, saxofoon en kamermuziek aan deKunstAcademie Knokke-Heist, België en in Nederland met een enigszins speciale aanpak: “Breinefficiënt leren musiceren: een balans tussen cognitie, psychomotoriek en affectie". Hij wordt wereldwijd  gevraagd voor master classes en workshops over diverse aspecten van het musiceren. 
Deze zomer werd hij in Assisi, Italië verkozen tot President van de European Clarinet Association: een organisatie die ernaar streeft om Europese klarinettisten te verenigen over taal, cultuur, politiek en landgrenzen heen. Daarnaast werd hij als eerste Europeaan gevraagd om de nieuwe functie van International Representative Board Director (2014-2016) waar te nemen voor de International Clarinet Association: een overkoepelende organisatie van  klarinetverenigingen wereldwijd. 

Wie Stephan eens van dichtbij wil horen wordt hierbij uitgenodigd  het kamermuziekconcert op zondag 9 februari (11 uur vrije toegang) bij te wonen in deKunstAcademie Knokke-Heist. Samen met pianiste Ellen Lampo brengt hij  muziek van Schumann, Weber, Debussy, Horovitz, Penderecki en St. Vermeersch.