21.5.13

Nieuwe verdwaalarmbandjes brengen kleuters ‘Vlug Terug’ bij hun familie

Kleine kinderen aan zee krijgen vanaf deze zomer een nieuw verdwaalarmbandje aangemeten. De reddingsdiensten IKWV, de provincie West-Vlaanderen en Westtoer pakken namelijk uit met het nieuwe initiatief ‘Vlug Terug’. In totaal komen er 300.000 nieuwe armbandjes die vanaf halfweg juni gratis verdeeld worden via de gemeentelijke diensten, de reddingsdiensten en de EHBO-posten. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist had eerder al beslist om niet meer te werken met de verdwaalpalen en neemt nu enthousiast deel aan het nieuwe project.

Vlug Terug
De nieuwe ‘Vlug Terug’ armbandjes zijn een essentieel hulpmiddel om de kindjes te identificeren waardoor de redders of derden snel telefonisch contact kunnen opnemen met de ouders, familie of vrienden van het kind.

Veiligheid primeert
De kustgemeenten, Westtoer en IKWV konden geen consensus bereiken met de firma Media Consulting van Dominiek Vervaecke. Het bedrijf eist vanaf dit jaar een financiële bijdrage voor de verdwaalpalen, maar omdat dit niet voorzien is in de concessieovereenkomsten beslisten meerdere gemeentes om de palen niet langer te plaatsen. Zo ook Knokke-Heist. Het gemeentebestuur had overigens al langer twijfels bij de efficiëntie van de verdwaalpalen. 
Johnny Devey, voorzitter van IKWV, sluit zich daarbij aan. “Voor ons primeert de veiligheid. Het bedrijf achter de verdwaalpalen en de armbandjes krijgt de financiering ervan niet rond. Bovendien rijzen er bij meerdere kustgemeenten al langer vragen over het nut van de palen. Er moest een uniforme (nood)oplossing komen.” Ook gedeputeerde Franky De Block reageert positief op het nieuwe initiatief. “De veiligheid van kinderen op strand en dijk is een prioriteit. Met de identificatiebandjes ‘Vlug Terug’ krijgt de Kust een waardevol alternatief. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer nemen hun verantwoordelijkheid op in deze materie.”

Evaluatie in najaar 2013
Alle kustgemeenten nemen deel aan het nieuwe initiatief, met uitzondering van Blankenberge dat via een pilootproject een alternatief systeem uittest. In het najaar brengt Westtoer alle betrokken partijen samen om te onderzoeken welk uniform en efficiënt systeem best de belangen van de Kust kan dienen op het gebied van veiligheid, onthaal en duiding.