24.5.13

Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte twee jaar dicht

Deze week organiseerde de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en de gemeentebesturen van Knokke-Heist en Sluis in Scharpoord een publieksinfoavond over de bouw van het nieuwe Zwin Natuurcentrum en de werkzaamheden in de zwinvlakte. Een 200-tal geïnteresseerden luisterden aandachtig naar de uiteenzetting. Een panel van deskundigen beantwoordde ook een tiental vragen van het publiek.

In de tweede helft van 2013 worden de werken op het terrein aangevat, waarbij bijzondere aandacht zal uitgaan naar het voorkomen van hinder voor de waardevolle natuur. Tijdens de veranderingswerken blijft de Zwinvlakte beperkt toegankelijk. Naar aanleiding van de werfinrichting is een sluitingsperiode gepland vanaf 29 juni tot eind augustus 2013. In het voorjaar van 2014 is de start van de bouw van de nieuwe gebouwen voorzien.

Zwin twee jaar lang dicht
Nog tot en met vrijdag 28 juni kun je het Natuurpark Zwin en Zwinvlakte bezoeken. Ook de huidige Zwinparking is tot dan nog voor alle vervoermiddelen bereikbaar.  Van zaterdag 29 juni tot eind augustus zullen het park en de vlakte niet toegankelijk zijn. Een beperkt deel van de parking blijft wel bereikbaar via de Graaf Leon Lippensdreef.  Vanaf begin september tot de opening van het Zwin Natuurcentrum (medio 2015) zal het natuurpark gesloten zijn. U kunt vanaf dan wel opnieuw de Zwinvlakte bezoeken, maar enkel onder begeleiding. De huidige parking kunt u dan niet meer gebruiken en ook de Leon Lippensdreef zal afgesloten zijn. Tegen dan zal een tijdelijk onthaalpunt met keerlus en halteplaats voor de bus worden ingericht. Wie de zwinvlakte vanaf september wil bezoeken kan dat dus te voet, met de fiets, in groep met een bus of met het openbaar vervoer doen.

Nieuw bezoekers- en kijkcentrum
Tijdens de werkzaamheden worden de verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken. Aan de rand van het natuurpark wordt een nieuw in het polder- en Zwinlandschap geïntegreerd bezoekerscentrum opgericht, dat duurzaamheid hoog in het vaandel zal dragen, zodat er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe natuur in het park. In het bezoekerscentrum is er een grote openheid met panoramische zichten op de natuuromgeving in alle richtingen, zowel vanuit de cafetaria en het restaurant, als vanuit de toekomstige Zwintentoonstelling. Het nieuwe Zwin natuurcentrum wordt uitgebouwd onder het motto ‘het Zwin als internationale luchthaven voor vogels’. Er wordt ook een ruim en boeiend aanbod natuureducatie aan scholen en verenigingen voorzien. In het park worden de vogelkooien vervangen door 12 themahutten waar je bv. vogelgeluiden kunt beluisteren, microscopisch kleine beestjes onderzoeken in een wetenschappelijk labo of kijken hoe vogels geringd worden.

Infocentrum Cadzand
Aan Nederlandse zijde krijgt ook het bezoekerscentrum in Cadzand een grondige facelift. Het onbemande infocentrum zal in het teken van het thema zand staan. Het bezoekerscentrum aan Vlaamse zijde en dat in Cadzand worden met elkaar verbonden met een kralensnoer van uitzichtpunten op nieuwe dijken.

Kijkcentrum
In de zeedijk tussen het Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte, wordt een ‘kijkcentrum’ ingericht van waaruit de bezoekers de Zwinvlakte, het komen en gaan van de talrijke vogels en de getijdenwerking bij alle weersomstandigheden goed kunnen waarnemen, beleven en onderzoeken. De opening van het nieuwe Zwin is voorzien tegen eind 2015.