15.7.13

Wereldprimeur voor Cartoonale met “Liefde is…”-tentoonstelling in Knokke-Heist

Bij de opening van het 52ste Cartoonfestival in Knokke-Heist was het zaterdagavond -naast de winnaars van de humortekeningwedstrijd- vooral de “Liefde is…”-tentoonstelling die de meeste aandacht kreeg. De Cartoonale kaapt met de hommage aan Kim Casali, de geestelijke moeder van het “Liefde is…”-koppeltje namelijk een wereldprimeur weg. Stefano Casali, de Britse zoon van het Nieuw-Zeelands/Italiaanse echtpaar  Kim en Roberto Casali, woont in Luik  en heeft voor de Cartoonale uit 1500 “Liefde is…” tekeningen  uit het begin van de jaren 70 de beste exemplaren uitgezocht. Daaronder ook de allereerste postkaart die door z’n moeder verstuurd werd met een tekening van één van de “Liefde is”-figuurtjes. “Mijn moeder was een zeer verlegen iemand, en ze zou nooit hebben kunnen denken dat haar tekeningen ooit het voorwerp zouden kunnen uitmaken van een tentoonstelling. Dit is een zeer ontroerend moment”, aldus zoon Stefano. In de tentoonstelling beleeft men het verhaal van hoe de privé liefdeskrabbels van Kim Grove (1941-1997) en haar Italiaanse man Roberto Casali zijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen en deel geworden zijn van het collectieve geheugen. “Mijn vader overleed als in 1976. Hij was 31 en ik was bijna 4 jaar” zegt Stefano, die momenteel het beheer waarneemt van de “Liefde is…” nalatenschap. “Mijn twee jongere broers zijn met heel andere dingen bezig in de Verenigde Staten en Canada” verduidelijkt hij.

Het Cartoonfestival nodigde ook 4 Belgische cartoontalenten uit om een eigen liefdesverhaal te schrijven met  met een knipoog naar de legendarische figuurtjes van Kim Casali. Het gaat om Eva Mouton, Sacha Eckens, Pieter De Poortere en Lectrr.

Daarnaast zijn in de Cartoonpaviljoen op het strand bij het Casino Knokke ook de winnaars en een selectie van de Gouden Hoed, European Press Cartoon en de Belgium Press Cartoon weer aanwezig. Goed voor meer dan 400 grappen en grollen gevat in rake cartoons geselecteerd uit zo’n 2.000 inzendingen uit 67 landen. De Gouden Hoed werd uitgereikt aan Spiro Radulovic (Servië). De Zilveren Hoed ging naar de jonge Belgische cartoonist (de heer) Nikola Hendrickx. De Bronzen Hoed was voor Victor Crudu uit Moldavië.


De Cartoonale kan gratis bezocht worden van zondag 14 juli tot zondag 15 september, elke dag van 10 tot 19u.