17.7.13

Eindelijk rechtszekerheid voor Surfers Paradise

De Vlaamse Regering heeft het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) van minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters (N-VA) voor het Zwingebied nu ook definitief goedgekeurd. Met deze definitieve goedkeuring komt een einde aan de juridische procedures rond Surfers Paradise. “In de feiten is er nu eindelijk rechtszekerheid voor één van de belangrijkste toeristische troeven van onze gemeente, zegt de lokale N-VA fractieleider en Federaal Kamerlid Cathy Coudyser.” 

324.000 euro subsidie
Naar eigen zeggen heeft de lokale N-VA afdeling er achter de schermen actief voor gezorgd dat Surfers Paradise voldoende kansen kreeg om zich verder te ontplooien. “We praten hier over een toonaangevende surfclub, die zelfs op internationaal vlak een trendsetter is. Niet enkel minister Muyters maar ook Vlaams Minister van Toerisme Geert Bourgeois weten de toeristische impact van de club te waarderen. Zo kende minister Bourgeois al 324.000 euro subsidie toe voor de bouw van het clubhuis en de jeugdherberg van Lakeside Paradise”, zegt Cathy Coudyser.

Toeristische troef
De uitbreiding van het Zwin maakt deel uit van een pakket maatregelen en projecten dat is opgenomen in het Verdrag tussen het Vlaams Gewest en Nederland. Het GRUP faciliteert de uitbreiding van het Zwin, inclusief de ontwikkeling van het bezoekerscentrum. Deze plannen voorzien een uitbreiding van 120 ha voor het herstel van de natuur. Voor de uitbreiding van het Zwin zal een deel van de Willem-Leopoldpolder ontpolderd moeten worden. Er komen nieuwe dijken rond het gebied met fiets-en wandelpaden en kijkpunten. Die vertrekken vanaf het nieuwe bezoekerscentrum van het provinciaal natuurpark dat volgens de plannen in 2015 de deuren zal openen.

“Ik denk dat er op het vlak van natuuruitbreiding een goede buffer is voorzien, zegt Deman. Dat heel wat landbouwers dit liever niet hadden gezien is begrijpelijk. Maar met de getroffen landbouwers wordt op gepaste wijze gezocht naar compensaties o.a. via de lokale grondenbank.  Er zijn ook tal van voorbeelden in onze gemeente die bewijzen dat zelfs op een kleinere oppervlakte een beter rendement kan worden gecreëerd door op een creatieve en meer duurzame manier aan landbouw te doen”, besluit Geert Deman.