17.7.13

Port of Zeebrugge tekent partnership met Nagoya

Woensdagmorgen (onze tijd) heeft de Port of Zeebrugge een partnership agreement getekend met de belangrijkste haven in Japan, Nagoya. Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder van de Port of Zeebrugge, en Takayuki Kondo, Executive Vice President van de Japanse haven, onderschreven het akkoord in Nagoya.

Nagoya
Port of Nagoya bedient een brede waaier van industriële sectoren zoals de automobielsector, de ruimtevaart, de productie van industriële machines en dergelijke meer. De Japanse haven huisvest ook de eerste volautomatische containerterminal van Japan.
Al jaren onderhoudt Zeebrugge nauwe handelsrelaties met de Port of Nagoya. De handelscontacten ontstonden via Toyota Motor die in de stad Toyota City twaalf fabrieken heeft. De export verloopt via Port of Nagoya. Zeebrugge is voor Toyota het belangrijkste distributieplatform in Europa. Nagoya is voor de kusthaven niet alleen een belangrijke haven voor de autoindustrie, maar ook voor de containerstromen (CMA CGM, Maersk Line).

Japanse cluster in Zeebrugge
Ruim twintig jaar is Zeebrugge nauw verbonden met Japan. De Japanse belangen in Zeebrugge zijn talrijk. Er zijn Japanse rederijen, Japanse belangen in stouwerijen en Japanse vestigingen : Toyota, NYK, Toyofuji, Mitsui, “K” Line, KESS, UECC, Bridgestone, Sumitomo, Meiko, Daikin, AGC Glass, Mitsubishi, Mazda, Suzuki, Nissan, enz.  

Partnership agreement
Port of Zeebrugge en Port of Nagoya zijn allebei overtuigd dat “logistiek” de belangrijkste sleutel is om de dienstverlening en de zorg voor de klant te optimaliseren. Gezien wereldhandel samengaat met maritiem transport en beide havens toegangspoorten zijn, de een in Europa, de andere in Japan, zien beide havens het als eens strategische taak om ervaringen, expertise met elkaar uit te wisselen. Daarenboven moet het partnership agreement de handel tussen beide havens een duw in de rug geven.


Met dit akkoord treedt Zeebrugge toe tot het akkoord dat al bestaat tussen Nagoya en Antwerpen. In augustus wordt dit 25 jaar oude akkoord vernieuwd in aanwezigheid van de twee Vlaamse havens. “Nagoya is de tweede Japanse haven waarmee Zeebrugge een akkoord tekent. In 1999 tekende de kusthaven al een samenwerkingsakkoord met Hakata”, aldus Joachim Coens, Gedelegeerd bestuurder van de Port of Zeebrugge