18.7.13

Kooza “Welkom in Knokke”

Woensdagavond konden vele honderden in de “Blanke Top” van Cirque du Soleil de algemene repetitie meebeleven van het Kooza showgebeuren. De witte kathedraaltent staat opgesteld op het tijdelijke evenemententerrein Duinenwater, dat tussen Sportoase en het station van Knokke werd aangelegd. Zoals de reacties uit Londen, Madrid en Bilbao al deden veronderstellen was het ook in Knokke-Heist een twee uur durende voorstelling om U tegen te zeggen en soms kippenvel van te krijgen.

De Story
Het verhaal begint met “De Onschuldige” (Innocent) gebracht door de kleine Canadese mimespeler met de toepasselijke naam Micro Landry. Innocent probeert z’n vlieger op te laten. Plots komt een koerier met een bakfiets een grote doos (een Kooza in Sanskrit) afleveren. Met een luide knal komt uit de doos plots de “Trickster” tevoorschijn. Deze nar zal de naïve mimespeler laten kennis maken met de hele wereld van Kooza.

Huiveren
Samen met het publiek beleeft Innocent onder meer adembenemende acrobatiemomenten. Verder doen ook de evenwichtsstunts van op het hoge koord fietsende en haasjeoverende acrobaten uit Spanje en Colombia de adem stokken. 

Helemaal huiveringwekkend zijn de kunsten die de Colombiaanse waaghalzen in het Rad van de Dood uithalen. Verkleed als pantomimeduivels trotseerden kapitein Jimmy Ibarra Zapata en Ronald Solis woensdag andermaal de zwaartekracht  Na elke voorstelling moet Jimmy trouwens z’n verloofde in Colombia opbellen om haar gerust te stellen dat hij nog leeft. Jimmy is namelijk ooit (bij een ander circus) van 10 meter hoog naar beneden gevallen en was een jaar buiten actie. De derde “pendulista”, de jeugdige Robinson (Jhon Robinson Valencia Lozada) is nog in opleiding en is slechts éénmaal per week in het Rad van de Dood te zien. Familieleden van hem baten in Colombia het circus Valencia uit. Ook naar de eenvoudige maar hyper concentratie vergende stoelentorenact zat het publiek met open mond te kijken; om nog maar te zwijgen over de weggekatapulteerde acrobaten die erin slagen vijfvoudige flips te maken.

Clowns als bindmiddel
De clowns zoals Ron Cambell en Alan Parry komen verrassend uit de hoek. Ze zorgen er onder meer voor dat het klaarzetten van materiaal voor de acrobatienummers zonder storende momenten verloopt. Vooral de jeugd kon met grote teugen genieten van de grappen en grollen, die voornamelijk in mime gebeurden maar af en toe ook in het Engels. Daarbij viel op hoe goed het Belgische publiek de Engelse grappen begreep (waaronder zelfs een woordspeling) en direct gepast reageerde.  Tijdens de narrennummers bleek echter ook dat het soms ietwat platvloerse drooghumpende gedrag van één van de clowns in de arena in Knokke-Heist veel minder gesmaakt werd dan in Madrid. Ook in Londen had men er geen cheddar van gegeten.

Canadees Frans
In tegenstelling tot Madrid, waar de begroeting in het Spaans gebeurde, waren de eerste woorden die het publiek in de badstad te horen kreeg Frans en geen Nederlands. Toegegeven, het was Frans met een charmante Canadese tongval. En omdat Canada nu eenmaal heilig is in Knokke-Heist wordt dit door de vingers gezien. Minder gelukkig is het feit dat even later in het Nederlands geroepen werd: “Welkom in Knokke”. Heist, dat telde blijkbaar niet mee in het schema van de dingen.

Rodeneuzenposterbord
Gemeentefotografe Anne-Marie Maertens is de voorbije weken bij zoveel mogelijk plaatselijke prominenten langs geweest en heeft ook de drempels van heel wat middenstandszaken afgestruind. Ze heeft daarbij zo’n 400 mensen gefotografeerd met een rode neus op. Al die foto’s prijken nu op een welkombord dat voor de ingang van de Cirque du Soleil site staat opgesteld. Na de avant-première van woensdagavond gingen de mensen trouwens bij bosjes kijken of ze hun eigen clownsnoet konden terugvinden.  

Ticketverkoop boven verwachting
Ondertussen blijft de ticketverkoop voor Kooza in de badstad lopen als een trein. Momenteel zijn al meer dan 50.000 tickets de deur uit. Veel meer dan Cavalia op de dag van de dress rehearsal. Als de hype aanhoudt dan wordt mogelijk de kaap van 90.000 tickets gehaald. Een dergelijk aantal zou Knokke-Heist wereldwijd nog meer op de kaart zetten van grote evenementen. Op dit moment worden trouwens reeds onderhandelingen gevoerd om de komende jaren nog meer dergelijk evenementen naar de badstad te halen.   

Klaar voor de première
Vanavond wordt op de site in Duinenwater de rode loper uitgerold voor 2600 toeschouwers, waaronder heel wat prominenten en ruim 40 BV’s. Onder hen Véronique De Kock, Jo De Poorter, Phara De Aguirre, Guy De Pré en Christoff. Nadien blijven veel van deze bekende figuren nog in Knokke-Heist napraten. Er zijn namelijk naar aanleiding van de start van Kooza niet minder dan 7 privé-party's gepland voor de genodigden. Onder meer zal het bij de Canadese ambassadeur huisje vol zijn.

Praktisch:
Je vindt KOOZA naast het treinstation van Knokke-Heist, Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro