18.11.13

Mannen van Knokke-Heist

Van 17 november 2013 tot 12 januari 2014 loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord  Mannen van Knokke-Heist , een artistiek project van de Zeeuws-Vlaamse kunstenaar Erik van Houten  Hierbij trok de portrettist op speurtocht naar bekende en minder bekende figuren die in Knokke, Heist, Westkapelle en Ramskapelle wonen of er werkzaam zijn om ze te vereeuwigen op doek, papier of  plexiglas.  Een jaar lang werkte de gedreven Nederlander koortsachtig in zijn atelier in  Cadzand  om zijn selecte reeks kustkerels  één voor één in een karakteristieke pose en compositie vast te leggen en gestalte te geven door middel van diverse plastische technieken. Het resultaat  is een verbluffende  expositie van 27 portretten van uiteenlopende Knokke-Heistse karakterkoppen. 
Artistieke duizendpoot
Erik van Houten is een eigenzinnig en veelzijdig kunstenaar die niet alleen tekent en schildert maar ook bronzen en stalen sculpturen beeldhouwt, experimenteert met ongebruikelijke materialen (bv. een vrouwenlijf uit rubber  of duizenden tampons in elkaar gepuzzeld tot een portretmozaiëk) en ingenieuze maar bevreemdende installaties neerpoot op bij wijlen controversiële locaties.
Knokke-Heistse variant op De mannen van Groede
In de zomer van 2011 pakte de schilder in de kerk van Groede uit met de tentoonstelling “De mannen van Groede”, 19 portretten van bekende Groedenaren. De vele positieve reacties deden de kunstenaar besluiten om aan dit succesvol artistiek project ook een Belgisch vervolgverhaal te breien. Aangezien Knokke-Heist met zijn 70 kunstgaleries, gerenommeerd cultuurcentrum en kunstzinnige uitstraling de beste garanties bood om dit grensoverschrijdend avontuur tot een goed einde te brengen, legde Erik van Houten via zijn Belgische connecties de eerste verkennende contacten. Het gemeentebestuur en de directie van het Cultuurcentrum sprongen meteen op de kar en verleenden de kunstenaar de nodige logistieke steun om zijn artistieke droom te realiseren in de prachtige expositieruimte van Scharpoord, dé kunst- en cultuurtempel bij uitstek. 
27 portretten van mannen uit alle sociale lagen
Omdat de 27 portretten, gaande van burgemeester Graaf Leopold Lippens tot straatkeerder op rust Jean-Pierre Vanlede of van landbouwer Geert Bulcke tot ondernemer Guido Demey op zich al een heel breed en divers publiek zullen aanspreken, hoopt het Cultuurcentrum heel wat nieuwsgierigen naar deze gratis expositie te lokken. 
De werkelijkheid van een binnenste buiten gekeerd jasje
Maar ook kunstliefhebbers zullen de virtuositeit waarmee Erik van Houten de typische kenmerken van zijn modellen als een röntgenapparaat fotografisch vastlegt en doorgrondt en met impressionistische verftoetsen kleur geeft, naar waarde weten  te schatten.  Met acryl- of olieverf legt de Retranchementenaar die zich als autodidact in de voorbije 30 jaar het schilderen eigen heeft gemaakt, de ziel van de geportretteerde genadeloos bloot en zie je een realisme tevoorschijn komen, niet van het uiterlijk maar van het innerlijke van de persoon. Ook bij de potloodtekening van Mark Morbee  of een met kitspuit in zwart-wit bewerkte Roger Nellens op plexiglas ervaar je een werkelijkheid als die van een binnenste buiten gekeerd jasje.  Centraal staat bij van Houten dan ook steeds de mens achter de afbeelding. 
Gimmick
De kunstenaar waagt zich daarbij soms ook aan een artistieke gimmick zoals bij communicatieambtenaar Jan De Groote, die als gemeentelijke ghostwriter letterlijk “getekend” is door een paar flarden handgeschreven tekst die nagenoeg onleesbaar uit zijn pen vloeien. Een creatieve vondst zijn ook 9 gefragmenteerde portretfacetten van schepen Maxim Willems, die in een hedendaagse triptiek - een knipoog naar de Vlaamse Primitieven -  zijn samengebundeld.
Boeiende verkenning van 27 verschillende persoonlijkheden 
De expositie van Erik van Houten is een uitermate boeiende verkenning van volgende bekende lokale gezichten en hun typerende persoonlijkheid die ze expressief uitstralen:

Graaf Leopold Lippens - Mark Morbee - Jan Beirens -  Thierry Huys - Ivan Verbouw - Pedro Oosterlynck - Roger Nellens - Maxim Willems -André Breckx - Danny Jones - Constant Devroe - Kris Demeyere - Eugène Lanoye - Luc Huyghe -  Geert Bulcke - Etienne Stockx -Jan Vansteenkiste - Ronny Dhondt - Mike Vandenberghe - Fons Theerens – Marc Proot - Roland Marreyt -Frank Vanleenhove -Guido Demey -Jan de Groote - Jean-Pierre Vanlede – Kris Struyf