21.11.13

Surfers Paradise bezoekt Kovalam Surfclub, Indië

Bruggeling Jelle Rigole is beachmaster op Surfers Paradise in Knokke-Heist. Als gepassioneerde surfer, windsurfer en kitesurfer is hij het ganse zomerseizoen actief op het strand. 8 jaar geleden trok hij tijdens de wintermaanden op surftrip en belandde zo in Indië, op een surfstrand “Kovalam Beach”. Daar kwam hij in contact met Sebastian Indian Social Projects (SISP) , een organisatie opgericht door de Belg Paul Van Gelder, die initieel een aantal Indische weeskinderen onder zijn hoede nam, en er daarna zijn levenswerk maakte door kansarme kinderen van de straat te houden en hen een beter leven en toekomst proberen aan te bieden. Hij screende enkele gezinnen die het hardst hulp nodig hadden, en betaalde op zijn beurt de ouders om hun kinderen naar zijn school te sturen…Anders dienen ze vanaf hun zevende te gaan werken om voor inkomsten te zorgen dat het gezin broodnodig heeft.
Meerdere kinderen studeerden reeds af, gingen daarna naar de universiteit en dragen nu zorg voor de ganse familie. Het is echter een aanhoudend gevecht om niet alleen de ouders, maar ook de kinderen ervan te overtuigen dat naar school gaan een must is om uitzicht te hebben op een betere toekomst. Veelal stoten ze dan ook op gruwelijke feiten zoals kinderen die in een pedofilie netwerk of in de criminaliteit terechtkomen…Terwijl de vaders uit miserie aan de methanol verslaafd geraken wegens geen geld om alcohol te kopen…
Jelle merkte het enthousiasme van de kinderen toen zij hem zagen surfen en nog meer toen zij het ook even mochten uitproberen… Terug in België zette hij ondermeer op Surfers Paradise acties op om het jaar daarop met oude surfboards, wetsuits, surfshorts, boogieboards…het vliegtuig terug naar Indië op te stappen. De opbrengsten van de jaarlijkse Indische maaltijd op Surfers Paradise, verkoop van T-Shirts, de Swell party… zijn maar enkele van de initiatieven die georganiseerd werden om aan de nodige fondsen te geraken. Samen met SISP werd een heuse surfschool opgericht: kinderen die 5 dagen naar school komen kunnen het ganse weekend leren surfen en krijgen alle maaltijden, kinderen die 4 dagen naar school komen mogen ofwel zaterdag ofwel zondag komen surfen met alle maaltijden inbegrepen. De kinderen worden dagelijks met de bus opgehaald anders geraken zij niet op school en is er ook geen geld voor openbaar vervoer. Er wordt dus niets aan het toeval overgelaten om de ouders toch maar hun kinderen naar school te sturen, iets wat zeker niet evident is. 

Surfen voor een beter leven
En het resultaat mag er zijn: vele kinderen zijn dolenthousiast, blijven van de straat weg en hebben zo een doel: enkelen van hen geven ondertussen zelfs surfles aan toeristen in één van de luxe hotels langs het strand. Ook werd er ondertussen een surfshop gestart, een surfschool, verhuur van surfboards en konden ze als motivatie deelnemen aan de eerste echte surfwedstrijd op Kovalam Beach ! Na school maken ze souvenirs die dan in de surfshop verkocht worden. Eén probleem: de organisatie staat op zich, moet het helemaal hebben van de goede wil van enkele mensen, geniet geen overheidssteun en hangt af van vrijwilligerswerk, plus dat de armoede zo schrijnend is dat een school van 60 kinderen slechts een plaaster op de wonde betekent. 
Surfers Paradise springt in de bres
Jean Deloddere en Frank Vanleenhove werken met Surfers Paradise al jaren mee aan dit project en telkens er een groep of een school komt om te sporten wordt Jelle dan ook uitvoerig voorgesteld. Dit resulteerde al in een medesponsoring van O’Neill, een VT4 ploeg die ter plaatse ging filmen om alles in beeld te brengen en nu ook een Indië actie van het Koninklijk Atheneum te Brugge centrum die tijdens hun jaarlijkse schoolsportdag
kennismaakte met dit project. Tijdens deze trip nam Jelle de Belgische delegatie mee op huisbezoek, kon men vaststellen hoe die gezinnen daar leven , was er een bezoek aan de
school zelf, de ateliers en werd er tenslotte in het weekend samen gesurft met een 30 tal enthousiaste kinderen die volop genoten van de Belgische aandacht en de nieuwe meegebrachte surfboards !
KA Brugge4India
Van 5-19 april gaat een delegatie van 14 leerlingen en 3 begeleiders op inleefreis naar India. Er is een overeenkomst met de vliegtuigmaatschappij dat er extra kilo’s mee aan boord mogen, en daarvoor doen ze eerst en vooral een grote inzamelactie: oude skateboards, elementen, beschermmateriaal,... kunnen op school worden binnengebracht. Op de agenda staan tevens nog een kerstontbijt, een bluesavond op 24 januari (daarvoor zijn nog kaarten te koop) en een grote slotmanifestatie waar de laatste kilometers van de sponsorloop (Run 4 Kovalam) zullen worden gelopen. De vakwerkgroep LO gaat namelijk de uitdaging aan om samen met leerlingen, oud-leerlingen, leerkrachten, ouders, familieleden en sympathisanten de afstand Brugge – Kovalam, een slordige 11044 km, te lopen voor het goede doel. Bedoeling is om tegelijkertijd sponsors te vinden zodat elke gelopen kilometer geld in het laatje brengt. Ze zijn intussen Iran binnengelopen (figuurlijk uiteraard) en hebben dus nog een hele weg af te leggen. KA Brugge 1 centrum blijft dus op zoek naar enthousiaste lopers om mee de afstand te overbruggen. Het zwaartepunt van de actie is op 22 maart 2014 met een grote slotmanifestatie waar de laatste kilometers van de “run” zullen afgehaspeld worden.
Het absolute hoogtepunt volgt in de Paasvakantie waar een delegatie van 14 leerlingen en drie begeleiders een inleefreis zullen maken in India. Gedurende twee weken worden daar de handen uit de mouwen gestoken en nemen ze deel aan verschillende projecten, ondermeer in de Kovalam Surfclub. Het plan is ook om daar een kleine ‘skateramp’ bouwen zodat de kinderen zich ook in het regenseizoen kunnen bezighouden.
Wenst U mee te helpen aan deze actie of meer te weten ? op de site www.ka4india.be  staat alle informatie  Alsook het rekeningnummer: KA4INDIA           BE70 0635 4629 3325
Waarop alle financiële hulp welkom is.
Op de bovenste foto: de zaterdagnamiddag surfsessie met alle Kovalam-kids, Jelle
Rigole en de families Deloddere, Bailyu en Vanleenhove