9.8.13

“Vluchtelingenproblematiek in Zeebrugge onder controle”

De vluchtelingenproblematiek in de haven van Zeebrugge wordt door een intensieve samenwerking tussen de private sector in de haven en het Lokaal Comité van heel nabij opgevolgd. In de praktijk blijkt dat deze samenwerking een verhoging  van het aantal illegalen in Zeebrugge heeft verhinderd. Dat zegt het havenbestuur in een mededeling.
Illegale migranten zoeken nog steeds naar mogelijkheden om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Het Lokaal Comité (d.i. marinebasis, staatsveiligheid, havenbestuur, lokale politie Zeebrugge, Scheepvaartpolitie en douane) en de havenfaciliteiten werken rond een gezamenlijke coördinatie en beveiligingsmaatregelen.
Deze beveiligingsmaatregelen bestaan uit een opeenvolging van controles op verschillende niveaus, gaande van camerabewaking en toegangscontrole in de haven,  bewaking op de afzonderlijke terminals en bij inscheping, tot verschillende technieken voor het opsporen van vluchtelingen in vrachtwagens.
“De samenwerking zorgt voor een doeltreffende aanpak. In de maand augustus is er zelfs nog geen enkele illegaal op verboden gebied aangetroffen”, zegt commissaris Frederik Vandecasteele van de Scheepvaartpolitie van de federale politie.
Vandecasteele: “We stellen via gezamenlijke inspanningen alles in het werk wat betreft de veiligheid. Situaties waarin mensen hun leven op het spel zetten willen wij ten stelligste vermijden. Mensensmokkelaars die actief zijn in onze gebieden maken zich geen zorgen over de risico’s die bepaalde vluchtelingen willen nemen, het is aan ons om ervoor te zorgen dat deze mensen zichzelf niet in gevaar kunnen brengen.”

“De vluchtelingenproblematiek in de haven van Zeebrugge is onder controle, de gegevens over vluchtelingen in onze haven staven dit. Wij kunnen met genoegen vaststellen dat dit het resultaat is van een goede intensieve samenwerking van de leden van het Lokaal Comité en de private sector” zegt Joachim Coens van het havenbestuur.