9.8.13

Minder wildplassers in juli dan vorig jaar (?)

Tijdens de eerste zomermaand viel er een lichte daling te noteren in het aantal GAS-boetes in vergelijking met diezelfde maand vorig jaar: 35 boetes in vergelijking met 42 vorig jaar. Opvallend hierbij is vooral dat er minder wildplassers betrapt werden: 15 overtredingen in vergelijking met 22 vorig jaar.

Verder werd vooral het verbod op honden op het strand met voeten getreden: hier waren er 13 overtredingen wat iets meer is dan een jaar eerder (10 overtredingen). Tot slot werden nog in beperkte mate GAS-boetes uitgedeeld voor volgende overtredingen: honden niet aan de leiband (1), hondenpoep (1), sluikstorten (1), wegnemen of doorzoeken van recipiënten (1) en bezit van alcohol op het openbaar domein (3).

Een GAS-boete staat voor een gemeentelijke administratieve sanctie, die de gemeente oplegt voor kleine overlast en inbreuken op de reglementen. De overtredingen worden vastgesteld door de politie en gemeentelijke vaststellers die hiervoor opgeleid zijn. De geldboetes die hieruit (kunnen) voortvloeien, ontmoedigen overtreders en dijken de problemen met kleine overlast in. Ze zorgen er dus voor dat er ook voor kleine inbreuken geen straffeloosheid heerst.

Zij-kstraten?


Bewoners van de zijstraten van de Lippenslaan trekken echter in twijfel dat er minder gevallen van wildplasserij waren deze zomer. Ze omschrijven hun buurt in een email naar de redactie dan ook als de “zeikstraten”.