2.7.13

Maak je woning extra veilig tijdens de vakantie

Knokke-Heist wijst er andermaal op dat de vakantie een periode is waarin veel inbrekers toeslaan. Woningen die niet bewoond zijn, vallen meer op. Maar ook branden blijven niet achter. Men moet bepaalde maatregelen nemen om zijn woning in alle veiligheid achter te laten en zo te voorkomen dat men bij zijn terugkeer voor verrassingen komt te staan.

Geef uw woning een bewoonde indruk
Om te beginnen, moet u ervoor zorgen dat potentiële inbrekers uw afwezigheid niet opmerken. Plaats hiertoe tijdschakelaars op enkele lampen. Vraag aan een buurman of een familielid om de rolluiken op- en neer te laten, om uw brievenbus te legen en eventueel om het gras te maaien indien u voor een lange periode afwezig zult zijn.

Opgepast met sociale netwerken
U vertrekt binnenkort op vakantie en u wilt dit bekendmaken op uw Facebookpagina, Foursquare, Twitter of uw blog: een grote fout. Niet iedereen die deze informatie zal ontvangen, heeft immers goede bedoelingen. Vermijd dus om de data van uw afwezigheid te vermelden, ook op uw antwoordapparaat, en probeer uw oproepen door te schakelen naar uw GSM.

Voorkom brand

Vergeet niet om uw rookmelders te testen voor u vertrekt. Bewaar brandbare producten op een veilige plaats uit de zon. Sluit de toevoer af van alle apparaten op gas, stookolie of petroleum zoals uw geiser, fornuis, … Laat geen enkel toestel in waakstand of beter nog schakel ze volledig uit (behalve uw lampen met tijdschakelaar). Vraag hulp aan uw buren: Vraag aan uw buren om een oogje (of een oortje) in het zeil te houden rond uw woning.