6.5.13

Scapa Sports Beach Polo op het strand van Knokke-Heist

De Scapa Sports Beach Polo; één van ’s werelds enige polo tornooien op zand, vindt dit jaar opnieuw plaats tijdens het Pinksterweekend, zaterdag 18 mei, zondag 19 mei  en maandag 20 mei op het strand van Knokke-Heist voor het casino. Deze 15e editie is opnieuw een gratis publieksevenement met grote spektakelwaarde. Zeker voor wie de fascinerende combinatie van paardensport en balsport wil ontdekken middenin het unieke decor van zand en zee. Tijdens deze 3-daagse worden er 15.000 toeschouwers verwacht. De bezieler van dit evenement is Michael Redding; de in Knokke geboren telg uit de familie van de SCAPA-stichters en één van de beste Belgische polospelers. Met het internationale Scapa Sports Polo Team neemt hij deel aan alle grote wereldtornooien.

4 paarden per ruiter
6 internationale teams nemen deel aan deze Beach Polo Cup. Op een zandterrein van 200 meter bij 100 meter, hanteren zij stick & ball in de richting van het doel dat aan weerszijden is opgesteld. Elke ploeg bestaat uit 3 volleerde ruiters en per wedstrijd worden per ploeg maar liefst 12 paarden ingezet. De spelregels van polo zijn er in de eerste plaats om de paarden te beschermen. Die paarden worden overigens na elke ‘chukka’-dat is een spelperiode van zeven en een halve minuut – gewisseld. Elke ruiter wisselt dus 4 maal van paard. De gerenommeerde speaker Michael Hobday (UK) geeft commentaar tijdens de wedstrijden en legt meteen ook de spelregels uit aan het publiek. De polowedstrijd in Knokke heeft ook een hoog fashiongehalte. Voor of na elke polowedstrijd worden de nieuwe Scapa Sports zomerlijn en de limited Beach Polo collectie geshowd. Ook dit jaar mogen de kinderen en de dames het poloveld weer op tijdens de Kids & Ladies Race. Aan de eindmeet wacht hen een leuke prijs uit de Beach Polo collectie.

Polo in België
Polo is in België nog steeds een ondergewaardeerde en vooral onbekende sport, terwijl het o.m. in Engeland , Argentinië en Australië reeds lang ingeburgerd is. België telt momenteel een 40-tal polospelers. Om deze sport toegankelijker te maken voor het grote publiek organiseert SCAPA Sports in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist de Scapa Sports Beach Polo. Het Belgische modemerk SCAPA, gerund door Arlette Van Oost en zoon Michael Redding heeft een passie voor polo. Niet verwonderlijk; deze discipline geldt immers als één van de meest nobele binnen de sportwereld. Ze wordt gespeeld in de natuur en hecht veel belang aan traditie en levenskwaliteit, waarden die ook door SCAPA worden onderschreven. Bovendien speelt polo ook een belangrijke rol in het familieverhaal. In Kapellen, het Antwerpse grootdorp waar Arlette Van Oost woont, ligt het enige beschermde poloveld dat België rijk is. Dat veld, origineel aangelegd voor de Olympische spelen, maar verwoest tijdens WO II, werd in 1986 terug aangeplant. Al na één bezoek aan het nieuwe terrein kregen de Redding-kinderen, Michael en Patricia destijds de polokoorts te pakken.

Polo, de legende
Polo is één van de oudste sporten. Volgens de legende werd het spel voor het eerst gespeeld in Perzië, zo’n 600 jaar voor onze jaartelling, toen twee legereenheden vochten om het afgehouwen hoofd van een overwonnen vijand. Lange tijd werd er gestreden om de kop van een geit. In minder wrede tijden werd deze vervangen door een bal in ‘pulu’, de sterke, veerkrachtige wortel van de wilg. Het spel verspreidde zich over Azië, India en China. ‘Buzkashi’ werd gespeeld door teams van de bergbevolking in Afghanistan  een niets en niemand ontziende bezigheid die uiteindelijk verfijnd zou worden door Engelse officieren, gelegerd in India. Ze veranderden het woord ‘pulu’ in polo en brachten het spel naar Engeland.

Voor meer info: www.scapasportbeachpolo.com