5.5.13

Mixologist Jan Van Ongevalle naar Europese finale?

Diageo Reserve, dat onder meer Johnnie Walker Blue Label whisky en Ketel One vodka verdeelt, organiseert op maandag 6 mei 2013 vanaf 11u in de Event Lounge van het Felixpakhuis in Antwerpen de 2de voorronde van de Belgium World Class. Op deze hippe locatie zullen acht Belgische bartenders, waaronder Jan Van Ongevalle (Casino Knokke-Heist) en Dries Botty (L'Apereau Blankenberge) strijden voor het tweede Belgische ticket naar de Europese finale. World Class is naar verluidt de meest gerenommeerde cocktailwedstrijd ter wereld waarbij gezocht wordt naar de beste bartender ter wereld.

De preselectie bestaat uit vier onderdelen: een vragenlijst over de geschiedenis en de technische kenmerken van Don Julio, Ketel One, Grand Marnier, Talisker, Singleton en Cardhu, de bereiding van twee eigen creaties in de stijl City Glamour en in de derde ronde de bereiding van een whisky-cocktail met ingrediënten te kiezen uit de ‘shop of secrets’ en één van de 18 Diageo Classic Cocktails. De bartenders presenteren hun creaties aan de vakjury die bestaat uit culinair journalist Willem Asaert, Belgisch World Class laureaat 2011 en 2012 Olivier Jacobs, distillery ambassador van Ketel One vodka Dennis Tamse en presentatrice en communicatie-adviseur Gerty Christoffels. Zij beoordelen de deelnemers op techniek, presentatie, creativiteit, smaak en het tot uiting laten komen van de sterkedrank.

Jeroen Van Hecke van cocktailbar L’Apereau in Blankenberge wist in december 2012 de jury te overtuigen met een cocktail van Zacapa rum, Lagavulin whisky, oranjebloesemhoning en chocolade en bemachtigde zo het eerste ticket naar de Europese finale. Hij en de bartender die op 6 mei wordt geselecteerd zullen de Belgische vlag verdedigen tijdens de Europese finale in Madrid op 28 en 29 mei 2013. Wie het in Madrid haalt zal van 4 tot 9 juli deelnemen aan de Diageo Reserve Brands World Class Global Final.  Hij zal het in deze bruisende stad opnemen tegen andere landfinalisten uit de hele wereld.

Het belooft een fantastisch evenement te worden waar een selecte groep topbartenders hun vaardigheden laten zien aan de jury. Om 17 uur wordt de winnaar bekendgemaakt en weten we of onze stadsgenoot Jan Van Ongevalle doorstoot naar de Europese finale.