6.5.13

10 jaar vzw Sociaal Atelier

In 2003 startte het OCMW van Knokke-Heist de Strijkwinkel, een sociaal atelier, op. Gestart als een kleinschalig bedrijfje in een villa in de Oudstrijdersstraat in Heist is dit initiatief ondertussen uitgegroeid tot een organisatie met 20 werknemers in de Kursaalstraat. Alle werkdagen kunnen klanten er hun strijk- en verstelwerk afgeven met of zonder dienstencheques. Nadruk ligt op de kwaliteit van het geleverd werk. Reeds meer dan 1000 klanten hebben dit kunnen ervaren. Dit 10-jarig jubileum werd op vrijdag 3 mei samen met klanten en sympathisanten met een drink gevierd op de sociaal-economische site in Heist. Tegelijk loopt er in de maand mei een actie: wie een nieuwe klant aanbrengt, kan 4 uur strijk winnen.

Strijk- en versteldienst
Meer dan 10 jaar geleden groeide binnen het OCMW het idee om een tewerkstellingsinitiatief op te richten voor mensen die het moeilijk hebben om op de reguliere arbeidsmarkt een geschikte job te vinden. Na grondige voorbereiding en overleg werd er geopteerd om een strijkwinkel op te starten.  De vzw Sociaal Atelier werd opgericht en 1 coördinator en 2 strijksters werden aangeworven om dit nieuw initiatief op te starten. Na alle voorbereidingen  opende de strijkwinkel begin mei 2003 dus haar deuren in een villa in de Oudstrijdersstraat. Met de invoering van de dienstencheques in 2004 kende de strijkwinkel continu groei. En op vraag van de klanten werd het strijken uitgebreid met een versteldienst.

Verhuis naar sociale site van de Kringwinkel
Na 5 jaar was de villa uit zijn voegen gegroeid en in juni 2008 verhuisde de strijk-en verstelwinkel naar de campus in de Kursaalstraat waar ook de Kringloopwinkel zich net daarvoor had gevestigd. Qua ligging en accommodatie een ideale site met parking voor de klanten, grote en open werkruimte en keuken voor de personeelsleden. Momenteel zijn 20 mensen tewerkgesteld, waarvan 4 die zorgen voor de omkadering. Luc De Deyne is sinds eind vorig jaar coördinator en volgt de dagelijkse werking met enthousiasme en professionalisme op. Bijna 1200 klanten zijn momenteel geregistreerd. Met fierheid mag de Strijkwinkel Knokke-Heist zeggen dat wij ons van andere strijkateliers onderscheiden door de kwaliteit van het geleverde werk. Alles wordt manueel gestreken zonder gebruik van strijkpoppen of rollen…

Win 4 uur gratis strijk!
Ter gelegenheid van 10-jarig jubileum organiseert de Strijkwinkel deze maand een actie waarbij hun huidige klanten een cheque ter waarde van 4 uur strijk kunnen winnen door een nieuwe klant aan te brengen.