15.4.13

Nieuwe rijbewijzen voortaan in formaat van bankkaart

Op initiatief van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit is de dienst Burgerzaken in Knokke-Heist zopas gestart met de afgifte van nieuwe rijbewijzen, type bankkaartmodel.  Voorlopige rijbewijzen en internationale rijbewijzen blijven voorlopig ongewijzigd. Het nieuwe rijbewijs naar Europese richtlijnen kost 20 €. Dit is de kostprijs die het gemeentebestuur betaalt aan het productiecentrum.  Het gemeentebestuur rekent geen bijkomende gemeentelijke retributie aan. Het nieuwe rijbewijs is 10 jaar geldig.

Aanvraag

Het nieuwe rijbewijs moet persoonlijk worden aangevraagd.  U moet daartoe in het bezit zijn van uw elektronische identiteitskaart en een nieuwe pasfoto als de foto van uw identiteitskaart niet meer gelijkend is. Het nieuwe rijbewijs kan niet onmiddellijk afgeleverd worden bij de aanvraag.  Omdat het bankkaartmodel wordt gemaakt door een externe productiefirma, bedraagt de afleveringstijd over het algemeen een kleine week.

Geen verplichting

Om geen onnodige lange wachtrijen te creëren wil het gemeentebestuur benadrukken dat niemand momenteel verplicht wordt om een nieuw rijbewijs aan te vragen. De niet-bankkaartmodellen blijven geldig tot 2033.