15.4.13

Heist kleurde KSJ-blauw

Van 10 tot 13 april trokken 3000 leden van KSJ, VKSJ en KSJ door heel Vlaanderen om uiteindelijk allemaal samen te komen in Oostende waar de 14- tot 16-jarige wandelaars nog eens vergast werden op een slotshow met televisiepersoonlijkheid Lieven Scheire, organisator van de eerste edities Bert Taeymans en Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet. Tijdens de slotshow verbeterden de drieduizend leden ook nog het wereldrecord simultaan snoepjes eten. Dat record stond eerder op 600 snoepjes. Het nieuwe record gaat evenwel niet de boeken in, want er was geen officiële gerechtsdeurwaarder bij aanwezig. Op vrijdag 12 april fungeerde ook de deelgemeente Heist als slaapstad. Maar eerst werd er nog lustig gebarbecued op de markt en gefuifd in zaal Ravelingen.  

Op woensdagmorgen 10 april vertrokken alle groepen met de trein naar de provinciale verzamelpunten in Brugge, Gent, Mechelen en Hasselt.  Van hieruit vertrokken er treinen om iedereen naar het startpunt Y te brengen. Uiteraard wandelde niet iedereen samen. Zo zijn er eigenlijk 12 verschillende Joepietochten: 3 voor KSA Noordzeegouw, 1 voor KSJ West, 3 voor KSJ-KSA-VKSJ Oost-Vlaanderen, 2 voor KSJ Antwerpen-Brabant en 3 voor KSJ Limburg. Elk van die tochten had een andere Y-bestemming waar dan de eigenlijke vierdaagse wandeltocht start.

In totaal legde elke stapper zo'n 100 km af tijdens Joepie. Elke dag werd een gecodeerde route afgewandeld van de ene controlepost naar de andere tot iedereen uiteindelijk in het slaapdorp aankwam.

Zaterdag 13 april was de laatste wandeldag die leidde naar Oostende. Alle stappers werden op het slotterrein in de watten gelegd met leuke animatie, lekker eten en meer dan één verrassing.Na het gebeuren stapten de groepen per provincie op de trein om huiswaarts te keren.