27.11.13

Zeebrugge en Indische Adani havens tekenen intentie tot samenwerking

De haven van Zeebrugge heeft woensdag in het Indiase Mumbai een Memorandum of Understanding gesloten met Adani Ports & SEZ Ltd, de grootste private havenontwikkelaar van India. De ondertekening van de samenwerkings- overeenkomst vond plaats in het kader van de Belgische economische missie naar India. Adani ziet Zeebrugge als een strategische toegangspoort tot de lucratieve Europese markt. Samen met Zeebrugge gaat de Indiase groep mogelijke opportuniteiten onderzoeken op het vlak van handel, scheepvaart en spoorinfrastructuur in zowel India als Europa. Beide partijen gaan ook best practices en technische knowhow uitwisselen.
Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge, benadrukte dat de Vlaamse kusthaven met zes diensten op het Verre Oosten, een belangrijke speler is in de handel tussen Europa en Azië. Bovendien kunnen zowel de Adani-havens als Zeebrugge de grootste containerschepen ontvangen, wat kan helpen bij het aantrekken van grote containertrafieken.

De Adani-groep met hoofdzetel in Ahmedabad werd in 1988 gesticht door Gautam Adani. De groep is actief in zowel mijnbouw, logistiek als energieproductie (gas). Als havenoperator beheert hij de Indiase havens van Mundra, Dahej en Hazira. Daarnaast worden nog nieuwe havens ontwikkeld in Mormugao, Visakhapatnam en Kandla. De Belgische delegatie in India bestaat uit meer dan 300 mensen uit diverse industrieën en universiteiten. De groep bezoekt deze week ook nog New Delhi en Chennai.