26.11.13

Lange dagreis naar de nacht

Nu zaterdag 30 november speelt Theater Antigone in het CC Scharpoord in Knokke-Heist "Lange dagreis naar de nacht", Eugene O'Neills literaire testament waarin hij op een ongemeen harde manier afrekende met zijn eigen familie. Dit hoogtepunt in zijn oeuvre werd een stuk dat zo dicht bij zichzelf stond, dat hij de opvoering ervan verbood en het pas na zijn dood aan het Amerikaanse publiek werd voorgesteld. Hij voert er een gezin in op dat hopeloos uiteengevallen is en tegen beter weten in toch de banden opnieuw wil aanhalen. Op een vaak tragi-komische wijze beleven we als publiek een dag mee uit hun leven, waarbij langzaam de diepere gronden van de huidige malaise worden blootgelegd. 
Gesitueerd in een riante zomerwoning in Connecticut, contrasteert de openheid van de geschetste omgeving pijnlijk met de omklemming van het geportretteerde gezin.
Bijtend en zonder franjes krijgen de verschillende personages langzaam vorm en ontspint zich een drama waar niemand zwart noch wit is maar uiteindelijk toch gedwongen wordt om kleur te bekennen. 
Deze scherp geschetste personages geven aan Lange dagreis naar de nacht een actualiteitswaarde die vandaag nog steeds kan bekoren. Blinde ambitie aanvaardt geen missers en The All American dream wil steeds vooruit, achterblijvers worden genegeerd en beschimpt, een thema dat meer dan 60 jaar na datum actueler is dan ooit.

Lange dagreis naar de nacht wordt een trip door de dikke mist van Noord-Amerika, in het fascinerende gezelschap van bijzondere personages, vorm gegeven door ijzersterke acteurs, die stuk voor stuk gemaakt lijken voor hun rol.