29.8.07

"Open Monumentendag" in Knokke-Heist

Zondag 9 september is ook in Knokke-Heist "Open Monumentendag". Het thema voor dit jaar is Wonen, omdat het een maatschappelijk en culturele aangelegenheid is. Wonen omvat de hele cultuur van waarden waar mensen mee bezig zijn als ze ergens min of meer permanent willen verblijven. Woningen zijn dan ook, zoals alle erfgoed, tekens van wisselwerking tussen maatschappelijke en culturele evoluties. Van 10 tot 18 uur kan men onder leiding van een gids gratis de volgende drie gebouwen bezoeken:

* Zwart Huis – Dumortierlaan 8/Ferdinand Mosselmanstraat – Woning uit 1924 van architect Huib Hoste (Stijl-beweging) in opdracht van de kunstminnende dokter De Beir. Doorlopend rondleiding van 30 minuten met gids.

* Villa Altena – Albertlaan z/n - Woning uit 1929-1930 in neoclassicistische stijl van Graaf Camille de Borchgrave d’Altena. Nu een internaat voor jongens en meisjes. Doorlopend rondleiding van 30 minuten met gids.

* Dubbelvilla Yvette en Jacqueline – Elizabethlaan 209 –Modernistische dubbelvilla binnen volledig betegeld gebouwd in 1937 door architect Florent Vervalcke in opdracht van Raoul Amand. Doorlopend rondleiding van 30 minuten met gids.

Activiteiten
Erfgoedwandeltochten aan de hand van een brochure te koop in Museum Sincfala:
- Wijk Prins Karellaan (Het Zoute) – 2,50 €
- Duinbergen - 1,50 €

Infopunt
Museum Sincfala is tijdens Open Monumentendag ook gratis te bezoeken. Er zijn rondleidingen (ongeveer 50 minuten) om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur.

Gratis vervoer
De Pajerotrein volgt met vertrekpunt Museum Sincfala een parcours langs de locaties. U kunt er op- en afstappen wanneer u wilt. De rit is gratis.