4.9.13

Feestelijke 25ste editie Open Monumentendag

Nu zondag 8 september viert Open Monumentendag zijn 25ste editie onder de titel “Het beste van…”. Maar liefst 196 steden en gemeenten uit heel Vlaanderen zetten dan hun beste beentje voor. In totaal zijn er 650 monumenten te bewonderen. Niet alleen volwassen cultuurliefhebbers behoren tot het doelpubliek. Via de jongerenprojecten wordt ook de jeugd rechtstreeks aangesproken. Zo gaat het fotoproject Flash Back op zoek naar jong talent en komen jonge kunstenaars en creatievelingen aan bod in ‘Un(der)cover’.  Ook in Knokke-Heist kunt u terecht in tal van monumenten.

Grootste culturele eendagsevenement
De jubileumeditie van Open Monumentendag - het grootste culturele eendagsevenement - plaatst een keur aan erfgoedparels in de schijnwerpers: exclusieve monumenten, toppers uit de rijke geschiedenis, goede voorbeelden van de restauraties en herbestemming van monumenten. Het aanbod is daardoor heel divers: industriële gebouwen, privéwoningen, kerken, kastelen, molens,… De 650 grote en kleine, bekende en minder bekende monumenten (dat zijn er overigens 100 meer dan vorig jaar) organiseren samen meer dan 440 activiteiten.

Flash Back
Flash Back is de naam van het fotoproject van Open Monumentendag Vlaanderen en het FotoMuseum Provincie Antwerpen. Via dit project gaat men op zoek naar jong talent dat zich laat inspireren door monumenten. Jongeren tussen 12 en 18 jaar kunnen nog tot 4 november foto’s insturen via de website van Open Monumentendag. De jeugdige deelnemers maken kans op eeuwige roem en een mooie prijs. Meer info via www.facebook.com/fotoprojectflashback.

Un(der)cover
Al voor de derde keer slaan Open Monumentendag en AmuseeVous de handen in elkaar voor Un(der)cover. Op 9 locaties krijgen jonge kunstenaars en creatievelingen een forum om hun interpretatie te geven van een open monument.  Op Open Monumentendag geven ze het beste van zichzelf. Volg de avonturen van deze jonge kunstenaars via http://omdundercover.tumblr.com.

Rijke geschiedenis
Open Monumentendag werd voor de eerste keer in België georganiseerd in 1989, in navolging van Frankrijk dat in 1984 ‘Les Journées Portes Ouvertes’ op het getouw zette. Het evenement kreeg in 1991 een Europees kader met ‘European Heritage Days’, een initiatief van de Raad van Europa. Vandaag wordt Open Monumentendag georganiseerd in maar liefst 50 Europese landen. In Vlaanderen vindt het evenement steeds plaats op de tweede zondag van september.

Praktische informatie
Alle opengestelde monumenten en activiteiten zijn gratis tijdens Open Monumentendag.

Het programma kunt u doorzoeken via www.openmonumenten.be en de Monumentenkrant. Op de dag zelf kunt u met een smartphone alle monumenten en activiteiten in uw buurt ‘on the road’ ontdekken via http://m.openmonumenten.be