10.9.13

More than honey: ontdek hoe u de bijen kunt helpen in CC Scharpoord

Op donderdag 3 oktober kunt u terecht in CC Scharpoord in Knokke-Heist voor een speciale avond rond de bijenproblematiek. U kunt er deelnemen aan een workshop, een panelgesprek bijwonen en genieten van de filmvoorstelling ‘More than honey’. Napraten kan tijdens een gezellige receptie met een honingbiertje in de hand.

De bijenavond is een organisatie van het gemeentebestuur in samenwerking met CC Scharpoord en de Milieuraad Knokke-Heist. Doel van de avond is om de inwoners blijvend te sensibiliseren over de wereldwijde problematiek waarmee de bijen te maken hebben. Want Einstein zei het al: ‘Als de bijen uitsterven, zal vier jaar later de mens ook uitsterven.’

De avond start om 18.45 uur met een workshop door Jens D’Haeseleer van Natuurpunt Nationaal over bijenvriendelijke tuinen. Hier leert u in een half uurtje tijd hoe u uw eigen tuin kunt aanpassen tot een paradijs voor bijtjes. Jens D’Haeseleer is overigens ook betrokken bij de inrichting van de bijentuin in de Paulusstraat. Reserveer zo snel mogelijk, want de plaatsen zijn beperkt!

Om 19.30 uur start dan het panelgesprek tussen Burgemeester Graaf Leopold Lippens, Jens D’Haeseleer en Kris Struyf (conservator van het Provinciaal Natuurcentrum Zwin) over de bijenproblematiek en mogelijke acties van de gemeente. De burgemeester wil iedereen oproepen om mee te zoeken naar oplossingen om de bijen te redden.

Om 20 uur kunt u genieten van de filmvoorstelling ‘More than honey’. Deze documentaire duurt 95 minuten en kaart het probleem van de bijen aan. Sinds zo’n tien jaar geleden doet zich over de hele wereld namelijk een angstaanjagend fenomeen voor. Honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem verdwenen. Wat de reden is? Een virus? De grote hoeveelheden pesticiden? De industrialisering van de honingsector? Niemand die een antwoord in petto heeft. Maar één ding is zeker: het lot van de natuur en dat van de mens is nauw verbonden met dat van de bijen. Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof u mee op een fascinerende reis naar de betoverende wereld van de bijen.

Aansluitend vindt een receptie plaats, verzorgd door de Fairtrade Trekkersgroep. Daar kunt u gezellig napraten met een honingbiertje en honinghapjes in de hand.


Tickets kosten 5 euro voor uitpassers, 6 euro voor studenten en 55-plussers en 7 euro voor alle andere bezoekers. Reserveer uw zitje bij de film en/of de workshop bij CC Scharpoord, Meerlaan 32 – T 050 630 430 of via e-mail cc.ticket@knokke-heist.be.