1.10.13

Restauratie en onderhoud Beelden in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur heeft beslist om de Beelden in de Stad onder handen te nemen. Hiervoor gaf ze een gunning aan de firma MRT uit Deinze (een dochteronderneming van Monument Vandekerckhove). De herdenkingsmonumenten voor WOI worden gerestaureerd. Verder worden korstmossen verwijderd op tal van monumenten en wordt ook het Gedenkteken Maurice Lippens van Rotsaert / François in Het Zoute hersteld. De werkzaamheden worden beraamd op 16.989 euro (inclusief btw) en starten vanaf eind oktober. 
De herdenkingsmonumenten voor WOI die gerestaureerd worden, zijn: het Gedenkteken Gesneuvelden Heist 1914-1918 op het Heldenplein in Heist, het Gedenkteken Gesneuvelden Knokke 1914-1918 op het Burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke en het Herdenkingsmonument WOI in Westkapelle.
Verder wordt de hoek van de bronzen plaat van het Gedenkteken Maurice Lippens van Rotsaert / François in Het Zoute in z'n oorspronkelijke positie gezet omdat vandalen deze plaat eerder geplooid hadden. 
Heel wat monumenten hebben ook te kampen met korstmossen. Die worden verwijderd op volgende monumenten: -       Eva van Eugène Dodeigne (op Canadasquare Albertstrand Knokke) -       De meeuwen van Emile Raes (op Europaplein Duinbergen) -       Tijl en Nele van Charles Samuel (in Keuvelhoekstraat Knokke) -       Dolende weg naar Tärr van Pol Spilliaert (op Driehoeksplein Het Zoute)  -       Vissersmonument van André Taeckens (op Vissershuldeplein) -       Sculptuur van Ulrich Rückriem (op parking ’t Zwin)