27.10.07

Sincfala klaar voor "Impressionisten in Knocke & Heyst"

Sincfala, het Museum van de Zwinstreek, presenteert van 24 november tot en met 20 januari in het Cultuurcentrum Scharpoord de prestigieuze tentoonstelling "Impressionisten in Knocke en Heyst 1870-1914". Aan de realisatie ging jarenlang onderzoek vooraf door Erfgoedschepen Danny Lannoy. Hij deed dit in samenwerking met Frieda Devinck en Thérèse Thomas, ereconservator van het Keramik Museum Mettlach (D).


Met steun van de gemeente Knokke-Heist en een reeks andere sponsors wordt een unieke en uitzonderlijk kleurrijke collectie bijeengebracht. De tentoonstelling laat een 250 werken van een vijftigtal kunstenaars zien, die in de bloeiperiode van het impressionisme in het toenmalige Heyst en Knocke actief waren. De werken komen uit Belgische en Duitse musea én privé-collecties. Sommige werken worden voor het eerst getoond aan het publiek. Uitgeverij Stichting Kunstboek verzorgt de tentoonstellingscatalogus met essays, afbeeldingen van de getoonde werken en een uitzonderlijke lijst van biografieën van kunstenaars.

Publicatie i.s.m. Stichting Kunstboek

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een verzorgd, interessant boek dat uit drie delen bestaat. Het eerste deel schetst een authentiek beeld van het leven van de schilders in Knokke en Heist van weleer aan de hand van zeldzaam fotomateriaal, documenten en gegevens van onder meer Emile Verhaeren, dichter en kunstcriticus. Een tiental kunstenaars die een nauwere band met Knokke & Heist hadden, worden intiemer belicht zoals Paul Baum, Geo Bernier, Anna Boch, Paul Parmentier, Dario de Regoyos, Felicien Rops, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin. Het tweede deel bevat de viertalige catalogus van al de tentoongestelde werken. Tot slot bestaat het derde deel uit een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars die ooit schilderden aan de Belgische Oostkust. Dit boek is een "must" als u van schilderkunst houdt en mag zeker niet ontbreken in uw boekenkast! Kostprijs 39,00 €.