11.7.13

Theatercoryfee Irène Fensie-Claeys overleden

In Knokke-Heist is Irène Fensie-Claeys overleden.  De 88-jarige theatercoryfee stelde in april nog haar boek voor in Scharpoord: ‘Mijn leven, mijn werk, mijn passie’. Dat was trouwens een zeer emotioneel gebeuren voor haar. 

Irène werd geboren in Knokke op 26 oktober 1924. In 1942 werd zij lid van het toneelgezelschap “Pogen”. Zij studeerde aan het Conservatorium van Brugge en verwierf haar diploma met Grootste Onderscheiding in Toneelspel en Voordrachtkunst. In 1962 werd zij lid van het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist. Van 1942 tot op vandaag speelde zij rollen en hoofdrollen in wel 100 toneelstukken. In 1992 vierde zij met “Harold en Maude” haar gouden toneeljubileum. In 2001 zag ze een droom in vervulling gaan om haar 60-jarig toneeljubileum te vieren met een herneming van haar vertolking van Maude.

Irène trad ook op in het gezelschap van professionele acteurs en in beroepsgezelschappen: De Korrekelder (Brugge), Theater Antigone (Kortrijk), Malpertuis (Tielt), De Raaklijn (Zolder). Ze mocht ook optreden in Parijs en in 1961 vertolkte zij een rol in de langspeelfilm “Alle uren is er een trein” van André Cavens. Ook werkte zij in 1972 samen met Ivonne Lex bij de toenmalige BRT (nu VRT). Daarnaast behaalde ze diverse eerste prijzen in voordrachtwedstrijden van het Algemeen West-Vlaams Toneelverbond (AWT) en kreeg ze vele hoofd- en andere prijzen in provinciale toneelwedstrijden.Ze vertegenwoordigde vele jaren de plaatselijk toneel kring op de Cultuurraad en tot april 2008 maakte ze bijna 16 jaar deel uit van het bestuur van het KTKH. In 2009 ontving ze vanwege de Cultuurraad de prijs “Levensloop” en het kunstwerk “Zomerwind”, een creatie van de Knokke-Heistse kunstenares Vera Hutsebaut.

Foto: Danny Jones