10.7.13

Zeebrugse mijnenjager ruimt grote mijn in Nederland

De Zeebrugse mijnenjager Bellis heeft dinsdag op verzoek van de Nederlandse Koninklijke Marine een grote mijn voor de kust bij Petten geruimd. Wrakduikers ontdekten het explosief afgelopen weekend in de buurt van de ‘kolenboot’, een bekende plek voor wrakduikers. Een en ander werd woensdag bekend gemaakt door Defensie in Nederland. 

Contactmijn
Via de Kustwacht en de marine kreeg de Bellis opdracht om de melding te onderzoeken. Dit gebeurde met een Seafox I (identification). Deze torpedovormige onderwaterrobot is op afstand bestuurbaar en uitgerust met een camera. Het bleek om een Britse MK17-contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog te gaan, een klassieke ‘bolmijn’ met stekelvormige contactpunten. Omdat de 500-ponder een gevaar vormde voor sportduikers, is deze dinsdagavond ter plaatse tot ontploffing gebracht.

Belgisch-Nederlandse samenwerking
De Nederlandse en Belgische marine werken al jaren nauw samen, onder meer bij mijnenbestrijding. Wekelijks treffen vissers nog explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan op de Noordzee. Op 6 april 2005 ontplofte een opgeviste mijn op het dek van de Nederlandse kotter OD-1, waardoor 3 opvarenden om het leven kwamen. Sindsdien melden vissers structureel de vindplaats en hebben de Nederlandse en Belgische marine de jacht op explosieven verhevigd. Inmiddels zijn er sinds die dag 1.062 mijnen, bommen, granaten en torpedo’s op de Noordzee geruimd.

Foto: Defensie België