2.9.07

Impressionisten in Knocke & Heyst

In de badstad wordt momenteel volop werk gemaakt van de tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst” die in november van start gaat. Door Sincfala werden daartoe meer dan 200 schilderijen bijeengebracht uit privéverzamelingen. Sommige meesterwerken worden ter beschikking gesteld door Belgische en Duitse musea. Met de tentoonstelling in Scharpoord wil men het belang van het vissersdorp Heyst en het landbouwgehucht Knocke onderstrepen voor schrijvers en kunstenaars in de periode van 1870 tot 1914. Theo Van Rysselberghe en Alfred Verwee beschreven beide oorden in superlatieven en lokten op die manier heel wat bekende kunstenaars naar zee. Zo ontstond een hechte en levendige 'artiestenkolonie' aan de Oostkust. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt verder een boek in drie delen. Het eerste deel schetst een authentiek beeld van het leven van de schilders in Knokke en Heist. Het tweede deel bevat de viertalige catalogus van al de tentoongestelde werken. En tot slot bestaat het derde deel uit een biografisch overzicht van meer dan 220 kunstenaars die ooit schilderden aan de Belgische Oostkust.

Inspiratie

Voor de kunstenaars vormden in Heist destijds de platbodems op het strand, de onstuimige zee en de vissersbevolking dankbare inspiratiebronnen. In Knokke bekoorden de Kerkstraat, de molens, de rode daken van de huizen, de duinen, het vee in de poldervlakten de kunstenaars. In het boek komt men meer aan de weet over onder meer Emile Verhaeren, dichter en kunstcriticus. Wie was met wie bevriend? Waar verbleven ze? Wat ondernamen ze? Wie weet dat Camille Pissarro in 1894 in Knokke verbleef nadat hij uit Parijs moest wegvluchten omdat men hem van anarchisme verdacht? Een tiental kunstenaars die een nauwere band met Knokke & Heist hadden, worden intiemer belicht, zoals Paul Baum, Geo Bernier, Anna Boch, Paul Parmentier, Dario de Regoyos, Felicien Rops, Willy Schlobach, Theo Van Rysselberghe, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

De tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst (1870-1914)” loopt in het Cultuurcentrum Scharpoord van 24 november tot 20 januari. Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be - www.sincfala.be www.scharpoord.be