8.9.07

Project bescherming zwaluwen blijft groeien in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur gaf voor het vijfde jaar op rij subsidies aan bewoners die zwaluwen ‘asiel’ verlenen tijdens hun zomerverblijf in Knokke-Heist. De groep zwaluwliefhebbers groeit elk jaar gestaag aan. Deze zomer werden 86 zwaluwadressen geteld en gecontroleerd door de Milieudienst: 47 op particuliere adressen en 39 bij landbouwers. Voor hun bekommernis om het natuurbehoud werden de contractanten beloond met een totale subsidiepot van 12 850 EUR.

Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen. De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken midden in de bebouwde kom. Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie. Op die manier wil Knokke-Heist de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen. De lichte overlast, zoals de uitwerpselen onder het nest, wordt ruimschoots gecompenseerd door het plezier bij het observeren van zo’n stel zwaluwen én door het financieel steuntje in de rug.

De toelage bedraagt 25 EUR per jaar voor een kolonie kleiner dan 3 nesten. Dit bedrag wordt verdubbeld naar 50 EUR als de kolonie meer dan 1 jaar op de locatie blijft. Als de aanvrager een beheersovereenkomst ondertekent waarin hij/zij zich engageert om een aantal voorwaarden na te leven ter bescherming van de huis– en boerenzwaluw, kan de subsidie oplopen tot een jaarlijks bedrag van 100 EUR. Voor een grote kolonie (meer dan 3 nesten) bedraagt de subsidie aanvankelijk 65 EUR per jaar. Ook hier verdubbelt het bedrag tot 130 EUR als de kolonie langer dan een jaar op de locatie blijft. Bij een beheersovereenkomst ontvangt de aanvrager jaarlijks 260 EUR.