1.10.07

De Blinckaert brengt jongeren dichter bij poëzie

Wegens het succes beleeft de jeugdpoëziewedstrijd, ingericht door de Marnixring “De Blinckaert”, dit jaar z'n vierde editie in Knokke-Heist. Leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs worden aangezet poëzie te schrijven. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld. Het thema van de wedstrijd is “Een land dichtbij of ver van hier”, en mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de winnaars hun “poëtisch hoogstandje” op een affiche en postkaart afgedrukt. De geselecteerde gedichten worden tijdens de poëziemaand februari verder nog uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking, in het C.C. Scharpoord op 30 januari, wordt het werk van de bekroonden voorgedragen. Yevgueni en Frank Degruyter geven de prijsuitreiking een bijzonder kleurtje.

Hoe kan nu worden deelgenomen?


De deelnemer moet schoollopen ofwel in de derde graad lager onderwijs, categorie A, of de eerste graad middelbaar onderwijs, categorie B. Het gedicht is Nederlandstalig, geen groepswerk en heeft als thema “Een land dichtbij of ver van hier”. Dit thema mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. De titel wordt het best zelf verzonnen. Het gedicht of de gedichten worden geschreven, getypt of geprint op een kwarto blad met onderaan vermelding van de categorie, de schuilnaam en de geboortedatum van de auteur. Samen met het gedicht wordt een briefomslag, met vermelding van categorie, schuilnaam en geboortedatum, bezorgd met daarin een brief waarop volgende gegevens worden genoteerd; schuilnaam, geboortedatum, naam, voornaam, adres, telefoonnummer, school en leerjaar. Gedicht en envelop met brief met gegevens worden gezonden aan of afgegeven in de Bibliotheek Scharpoord Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist. Op de envelop wordt vermeld: poëziewedstrijd. Bij verzending wordt voldoende gefrankeerd!

Uiterste datum van indienen is 8 december 2007. Rond half januari ontvangen de deelnemers bericht. Nadere inlichtingen zijn te bekomen in de Bibliotheek Scharpoord (tel.050.630400). Ook het web kan worden geraadpleegd: bibliotheek.knokke-heist.be