24.12.13

Vrachtrijders mogelijk vast in Engeland door storm

De uit Noord-Engeland inkomende ferry Pride of York van P&O zal maar pas tegen de middag afmeren in Zeebrugge, met zo'n vier uur vertraging op het gewone schema. Door de storm kon het schip amper tegen 14 knopen de overtocht maken, waar gewoonlijk tegen bijna 20 knopen wordt gevaren.
Afgelopen nacht werd de haven van Dover gesloten en verschillende ferries uit ondermeer Calais en Duinkerke lagen langer dan tien uur op zee te wachten om af te meren. Maandagochtend hernam het ferryverkeer maar de schema's liggen overhoop.
Voor de vrachtrijders is de chaos een ramp want heel wat verse waren geraken te laat op de markten in Londen en heel wat Belgische en Nederlandse vrachtchauffeurs kunnen niet terug voor de kerstviering omdat het ferryverkeer deze avond traditioneel stopt voor 24 uur. Hopelijk hebben zij nog plaats op de pendeltreinen van Eurotunnel maar die rijden ook onregelmatig.
In de haven van Zeebrugge is alles weer normaal, zegt gedelegeeerd bestuurder Joachim Coens. Een bezoekend cruiseschip kon vanmorgen normaal binnenvaren.