14.7.12

Knokke-Heist hoopt op 100.000 bezoekers voor Cartoonale

Zaterdagavond opende in het tentoonstellingscomplex op het strand bij het Casino het 51ste Cartoonfestival z’n deuren. Ook dit jaar is het bezoek aan het festival volledig gratis. In zijn toespraak zei Eerste Schepen Maxim Willems dit keer te hopen op 100.000 cartoonliefhebbers. Bij de 50ste editie vorig jaar kreeg de Cartoonale ruim 82.000 mensen over de vloer. Geert Hoste zei, dat dus 2,5 keer meer mensen het Cartoonfestival gingen bekijken dan het recente concert van Madonna. De cartoontent op het strand is volgens Hoste qua bezoekersaantal ook veel belangrijker dan Rock Werchter. Schepen Willems zei trouwens ook op herhaalbezoeken te hopen. Als mensen cartoons niet onmiddellijk begrijpen kunnen ze zonder probleem de tentoonstelling een tweede of zelfs een derde keer bekijken. En als er dan nog een tekening is waarvan het grappige niet duidelijk is dan mogen ze gerust doen alsof ze de cartoon wèl begrijpen en zich tot de intelligente elite rekenen.

Winnaars

Dit jaar namen 516 cartoonisten uit 72 landen deel aan de wedstrijd. Ze zonden samen 1714 spotprenten in. De winnaars van de Gouden, Zilveren en Bronzen Hoed waren alle drie aanwezig op de opening van de Cartoonale. De Gouden Hoed ging naar de Pool Krzysztof Konopelski. Zijn winnende prent is een sterke combinatie van een actueel thema met een moderne grafische vormgeving en een absurde pointe. In een interview met onze nieuwsdienst zei Konopelski dat het de tweede keer is dat hij in Knokke-Heist is. In 1989 won hij ook al een prijs. Hij blijft een week in de badstad om ook de regio te bekijken. Ahmet Aykanat uit Turkije won de Zilveren Hoed. Hij onderwijst ondermeer karikatuurtekenen in z’n vaderland en gebruikt daarvoor ook de Knokke-Heistse cartoonboeken. De Duitser Markus Grolik sleepte de Bronzen Hoed in de wacht. Hij schrijft en illustreert onder andere kinderboeken. Voor Grolik was het meteen z’n eerste bezoek aan de badstad en ons land.
Urbanus

Het Cartoonpaviljoen op het strand is ingericht door Urbanus. De bekende komiek probeert daarbij met cartoons een antwoord te geven op de vraag “Rarara, wie benne kik?” Het is een speurtocht in het mysterie van de identiteit. Via een grote gang vol openingen kunnen de bezoekers de verschillende delen van het Cartoonfestival binnentreden. Boven elke opening staat een verwijzing naar een mogelijke identiteit. Zo verwijst een Deens opschrift naar een cartoon met een blote mevrouw. “Ik hoop maar dat ze daar in Knokke (Heist) geen aanstoot aan nemen” lachte Urbanus.

De tentoonstelling omvat verder de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist, Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe. Daarnaast stelt een cartoonstadsplan iedereen in staat om de Cartoonroute te volgen langs de plezantste plekjes van Knokke-Heist. De 50 cartoons langs de weg laten je snel en eenvoudig van identiteit veranderen. Je hoeft enkel je hoofd door de panelen te steken en iemand laten fotograferen. Ook dit jaar zijn de prettig gestoorde panelen ontworpen door de top van de Belgische cartoonisten.
HIER nog wat meer foto's over de opening van de Cartoonale