28.8.12

Twee kersverse Olympiërs aan de start van de Zwintriathlon

Volgende week woensdag 5 september staan ook twee Olympiërs aan de start van de Zwintriathlon. De twee jonge triatleten Katrien Verstuyft en Simon De Cuyper, die zopas in Londen hun talenten lieten zien, nemen samen met zo’n duizend andere sportievelingen uit 6 verschillende landen de uitdaging aan. Ze zullen op de 14de editie van de Generali Zwintriathlon 1 km zwemmen in de Damse Vaart, 45 km fietsen in de Zwinregio en 10 km lopen op de Zeedijk van Knokke-Heist. Er wordt de deelnemers hierbij een vernieuwd fietsparcours geserveerd, zonder lokale ronde in Knokke-Heist en met meer kilometers in de Nederlandse polders. Zowel bij de dames als bij de heren belooft het een open strijd te worden. Bij de heren ontbreekt titelverdediger Bart Aernouts wegens deelname aan het WK halve triatlon op 9 september in Las Vegas. Naast Simon De Cuyper mag men o.a. ex-winnaars Frederik Van Lierde en Stijn Goris en ex-olympiërs Peter Croes en Axel Zeebroek als podiumkandidaten verwachten. Maar dan zullen ze wel moeten optornen tegen de ervaren krijgers Luc van Lierde en Bert Jammaer evenals de aanstormende talenten Pieter Heemeryck en Tom Vander Hoogerstraete. Het wordt dus drummen vooraan.

Dames

Bij de dames wordt het ongetwijfeld een strijd tussen Katrien Verstuyft, titelverdedigster Sofie Goos, het steeds nadrukkelijker opkomende talent Sophie De Groote, de vaste waarden Joke Coysman en Jolien Lewyllie en de Knokke-Heistse Sophie Van Biervliet. De verrassing zou echter wel eens kunnen komen van de Nederlandse Danne Boterenbrood, die maar nipt een selectie voor London miste. Ook hier spanning verzekerd dus. We kijken ook uit naar de exploten van de onverwoestbare meter van de organisatie: de Sluise Térèse van Lare, ouderdomsdeken bij de dames. Met 197 deelnemende dames blijft de Zwintriathlon het alvast goed doen bij het zogeheten ‘zwakke geslacht’. Met de ‘Battle of the sexes’ starten andermaal een beperkt aantal dames 13 minuten voor de top van de heren. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000. Als organisatie die een vrouw-vriendelijke aanpak hoog in zijn vaandel voert, zijn de organisatoren blij dat partner Focus-WTV de Generali Zwintriathlon heeft uitgekozen als einddoel van hun project Sophies Talent. In navolging van het format van Code Roth met de peter van de Zwintriathlon, Luc Van Lierde, heeft triatlete en licentiate LO Sophie De Groote zes jonge vrouwen een jaar lang voorbereid op hun debuut op de kwarttriatlon. Samen met haar team heeft Sophie voor een professionele begeleiding gezorgd van de deelneemsters.

Lokale sporters

De Zwintriathlon blijft de lokale sportgemeenschap ondertussen beroeren. Er zijn namelijk niet minder dan 263 deelnemers uit Knokke-Heist en 18 uit Sluis ingeschreven. Onder de 18 Sluisenaars ook Simon De Feyter, de triatleet uit Schoondijke die op de editie van vorig jaar zwaar ten val kwam, doch ondertussen helemaal hersteld is. Drie categorieën van deelnemers verdienen om heel uiteenlopende redenen een extra aanmoediging. Vooreerst minder-valide deelnemers Kim Plovier en Serge Vanbelle. Daarnaast ook de 11 ludieke deelnemers die er voor gekozen hebben om de wedstrijd verkleed tot een goed einde te brengen en zo een extra dimensie aan het gebeuren te geven. Twee deelnemers verjaren op 5 september en werden door de organisatoren bedacht met een speciaal borstnummer. Het kleur van het borstnummer duidt trouwens aan in welke van de 10 waves men tussen 13.30 en 14.35 uur is gestart.