19.2.10

Bevrijdingsmuseum even op Amerikaanse toer in Ramskapelle

De komende weekends wordt in het “For Freedom Museum” in Ramskapelle de allereerste thematentoonstelling gehouden. In een deel van het museumgebouw loopt namelijk “From D-Day to V-Day”. De tentoonstelling belicht de periode van de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944 tot de overgave van Nazi Duitsland op 8 mei 1945. De uitgebreide verzamelingen van Pierre Verbreyt en Johan Willaert geven een realistisch en gedetailleerd beeld van manschappen en materieel, dat door de Amerikanen werd ingezet bij de bevrijding van Europa, waaronder grote delen van ons land.

De displays tonen onder meer de kleding van de GI’s, hun wapens, terrein-moto’s, de inhoud van de overlevingspakketten en de identificatieplaatjes van gesneuvelde soldaten. Verder zijn ook de ‘crickets’ te zien en te horen. Dat zijn de kleine speeltjes waarvan het klik-klak geluid gedropte paratroopers toeliet mekaar in het donker terug te vinden. In de étalagevensters is zoveel te zien dat tijdens een bezoek aan de tentoonstelling de verzamelaars paraat zullen staan om de nodige uitleg te geven. In één van de uitstalvensters wordt trouwens het verhaal van de Amerikaanse sergeant Mahlon Earl Sebring geënsceneerd. Hij maakte deel uit van het 319de ‘Glider Field Artillery Battalion’ en landde op de avond van D-Day in een klein Normandisch dorpje. Men kan daarbij onder meer het grote kanon zien dat door de 82ste Airborn per zweefvliegtuig naar de Normandische kust werd overgevlogen.

Donderdagavond werden de museuminitiatiefnemers de broers Danny en Freddy Jones, en de D-Day verzamelaars Verbreyt en Willaert onder andere ook geïnterviewd door de jeugdige redactie ‘Binnenland’ van de Ramskapelse schoolkrant.


Het "For Freedom Museum" opende op 25 april vorig jaar z'n deuren en kreeg in z'n eerste seizoen 7.600 bezoekers over de vloer. Ook scholen gaan in de toekomst een bezoek aan het museum in hun lessen geschiedenis inwerken. Het museum geeft een duidelijk beeld van de bevrijding door Canadese troepen van de hele Zwinstreek.

Het “For Freedom Museum” wordt opengesteld op: 19, 20, 21, 27, 28 februari en 6, 7, 13, 14, 20, 21 maart van 10 tot 17 uur – ingang: € 6 voor de Amerikaanse thematentoonstelling, € 10 voor het hele museum. Ramskapellestraat 91-93 Knokke-Heist.