4.12.07

Informatiecampagne over het ‘Seveso’-risico

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wijst de bevolking op de nieuwe informatiecampagne over het ‘Seveso’-risico in onze regio. Dit risico is genoemd naar het Italiaanse plaatsje waar zich in 1976 een zwaar industrieel ongeval voordeed. Dit gaf aanleiding tot een Europese richtlijn die bij ons werd omgezet in een specifieke veiligheidswetgeving. In alle gemeenten die een groot Sevesobedrijf in hun buurt hebben zullen via de post infobrochures aan de bevolking worden verspreid. Voor Knokke-Heist gaat het over de LNG-terminal in de Zeebrugse voorhaven en de Piekbesnoeiingsinstallatie in de achterhaven.


De 5 maatregelen die u beschermen
1. Blijf binnen
Blijf binnen, waar u zich ook bevindt: thuis, op kantoor, op school, in een winkel of in uw wagen. Indien u zich buiten bevindt, stap dan ergens binnen waar u beschut bent en blijf daar tot het einde van het alarm. Breng iedereen die onbeschut is, naar binnen: volwassenen, kinderen, huisdieren.
2. Sluit ramen en deuren
Sluit ramen en deuren van uw woning en alles wat rook of gassen zou kunnen doorlaten. In de wagen sluit u de raampjes en het open dak en u schakelt de verwarming, ventilatie en airconditioning uit.
3. Luister naar de radio of kijk TV
Stem af op de VRT-radio of -tv. De nationale omroep deelt u de nodige richtlijnen mee.
4. Vermijd het telefoneren
Grijp niet naar uw (vaste of mobiele) telefoon. De telefoonlijnen moeten vrij blijven voor de hulpdiensten.
5. Laat uw kinderen op school
Uw kinderen zijn veilig op school. Hun leerkrachten kennen de 5 beschermende maatregelen en passen deze toe. Ga uw kinderen dus niet halen op school, u zou hen en uzelf in gevaar kunnen brengen.