11.8.07

Sincfala verbetert zijn toegankelijkheid

Vanaf het voorjaar van 2009 zullen ook minder mobiele mensen het hele oud schoolgebouw, dat het verhaal brengt van het leven van de Heistse vissersfamilies aan boord en aan wal, kunnen bezoeken. De toegankelijkheid van Sincfala wordt namelijk fors verbeterd.


De Vlaamse overheid kende eind 2006 aan de gemeente Knokke-Heist in het kader van het Kustactieplan III (2006 - 2009) een subsidie van 222 726 EUR toe voor het verbeteren van de toegankelijkheid van Sincfala, Museum van de Zwinstreek. In deze werkzaamheden zijn de bouw van een lift in het oud schoolgebouw en een nieuwe centrale balie en ontvangstruimte voorzien. Monumenten en Landschappen stemde intussen in met het plan om de lift niet alleen tot aan de eerste, maar ook de zolderverdieping te laten lopen.

Er werd ook een nieuwe timing opgesteld voor de realisatie van het project. Er dient nog overleg gepleegd met de dienst Monumenten en Landschappen (het oud schoolgebouw is een beschermd monument). Tijdens de zomermaanden kan niet gewerkt worden op de museumsite, om het museum tijdens de belangrijkste maanden van het jaar niet in een werf te veranderen! Daarom vroeg het gemeentebestuur aan de Vlaamse minister van toerisme, die bevoegd is voor dit dossier, een verlenging van de realisatieduur. De minister ging akkoord met de opening van de verbeteringen aan het museum tegen het voorjaar van 2009.