21.3.13

Zondagbabbel over IJslandvaarders bij Sincfala

Op zondag 24 maart om 10 uur organiseert de heemkundige kring Guthago in samenwerking met de gemeentelijke dienst Erfgoed van Knokke-Heist een zondagbabbel over de IJslandvaarders in het museum Sincfala. Wie ‘IJslandvaart’ zegt, denkt meteen aan het epos van een eeuw geleden toen onze kustvoorouders op zeilschepen door de oceaan ploegden om op IJsland zes maanden kabeljauw te vangen. Johan Depotter uit Oostduinkerke verhaalt het publiek het wedervaren van de IJslandvaarders van de Westkust. Tot in Cherbourg en Brest contacteerde hij gedurende 25 jaar nakomelingen wat hem weer nieuwe namen opbracht, vergeelde foto’s, verhalen. Uiteindelijk stopte de teller aan 975 namen van Vlaamse IJslandvaarders die tussen 1815 en 1938 uitzeilden.

Ruim 25 jaar heeft Johan Depotter zich verdiept in het wedervaren van mannen van de Westkust die vanuit de Frans-Vlaamse havens Duinkerke en Grevelingen inscheepten op goélettes (galetten) om van maart tot september, visserij op kabeljauw te bedrijven rond het verre IJsland. Welke drang bezielde onze vissers uit de 19e eeuw? Jongelingen en mannen, vaders en zonen uit onze Westhoek, doorkruisten gedurende zes lange maanden de barre, striemende IJslandse zeeën op houten zeilschepen, om er met een eenvoudige kollijn kabeljauw aan de haak te slaan. Op gedreven en begeesterende wijze zocht Johan Depotter naar antwoorden op die vraag. Hij spoorde nabestaanden op, legde een indrukwekkende inventaris aan en bezocht talrijke archieven. Aan de hand van 80 beelden zal hij ons gedurende een uur en een half over het vissersleven van 975 Vlaamse IJslandvaarders vertellen. 

Toegang: Lezingen zijn gratis voor leden van Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.Niet-leden betalen 3,50 euro, bezoek aan het museum inbegrepen. Na de lezing biedt het museum je een drankje aan. Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist. Tel. 050 53 07 30. Er is parkeergelegenheid  op de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Het Anker, bereikbaar via de Felix Timmermansstraat nummer 37.