19.11.12

Hoe at een edelman bij ons 150 jaar geleden?

Op zondag 25 november kan men zich in het Sincfala Museum in Heist net voor het middagmaal laten onderdompelen in de eet- en drinkcultuur van de rijken in het midden van de 19de eeuw. Lang voor Michelinsterren werden uitgedeeld dus. Dat kan tijdens een Museumbabbel door Jan Dhondt, licentiaat geschiedenis. Hij schets daarbij het culinaire leven van Pieter de Melgar (1772-1858), een weduwnaar, die met vier domestiquen in de Sint-Jorisstraat in Brugge woonde. De Melgar was een exponent van die typische groep ultra katholieke edellieden die zich als rentenier toelegde op goederenbeheer en goede werken… Voor de reconstructie van zijn eet- en drinkcultuur kon men een beroep doen op zijn uitstekend bewaard gebleven familiearchief. Belangrijkste bronnen zijn de huishoudboekjes, bijgehouden door keukenmeid Sophie Vandevelde. Zij stond in voor de aankopen van verse producten op de vele Brugse markten. Vis en schaaldieren waren prominent aanwezig. Daarnaast bewaarde Pieter de Melgar ook elke factuur van bakker, beenhouwer en brouwer. Aardappelen, boter en melk werden thuis geleverd door een van zijn pachtboeren. Tafelgasten vonden op de feestdis onder meer fricandon crême à la polonaise, gateau de millefeuilles, blanc mangé, gerolde paling in gelei, galantyne van een poularde. Bij patisier en chocolatier Moulaert bestelde hij conseille van ananas, glacés noisettes of bisquit russe. Het vermoeden bestaat dat ook het dienstpersoneel goed meeat met de heer des huizes, zij het niet aan dezelfde tafel en natuurlijk niet van dezelfde exquise gerechten.

Museumbabbel op zondag 25 november van 10 tot 12 uur in Museum Sincfala. 3,50 EUR (incl. bezoek aan Museum Sincfala/gratis voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Guthago). Als afsluiter wordt er gratis drankje aangeboden. Reservatie gewenst via CC Scharpoord T 050 630 430