17.9.12

Vervolgtentoonstelling Impressionisten in Knocke & Heyst

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914' met 12.500 bezoekers op 2 maanden tijd, wordt vanaf 20 oktober uitgepakt met een vervolgtentoonstelling. Dit keer komen tijdens de tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst, 1880-1940” meer dan 100 andere impressionisten aan bod met meer dan 250 werken. Zij zetten tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neer in 'Knocke en Heyst' en omgeving. De tentoongestelde schilderijen schetsen een juist beeld van de periode 1880 tot en met het interbellum. We zien ook duidelijk naast het impressionisme nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden. De nieuwe tentoonstelling laat de bezoeker het werk ontdekken van ondermeer Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Andere namen in de overzichtstentoonstelling zijn: Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.P. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz. De tentoonstelling in Scharpoord loopt tot zondag 13 januari.

Een rijk geïllustreerd boek

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een uitvoerig boek over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. De inhoud van het boek bestaat uit 12 uitgebreide artikelen over de belangrijkste schilders, een catalogus met alle tentoongestelde werken en de biografieën van meer dan 300 kunstenaars die ooit aan onze Oostkust schilderden. Het werk is rijk geïllustreerd met zeldzaam fotomateriaal en documenten, die de schilders nader belichten. Een productie van de Stichting Kunstboek in een Nederlandstalige en een Franstalige uitgave.

Van zaterdag 20 oktober 2012 tot zondag 13 januari 2013.  Elke dag open: 10.00 - 18.00 Culturcentrum Scharpoord, Knokke-Heist.
Toegangsprijs: Volw.: 5,00 euro. Kortingen en groepen: 3,00 euro. -12 gratis
Rondleidingen op aanvraag (NL/FR):+32 (0)50 630 872
Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be