19.2.12

Vissershulde in Heist


In Heist werd zoals de traditie het wil op de zondagmorgen van Carnaval de vissershulde gehouden. Die dag werd uitgekozen omdat dan alle vaartuigen binnen zijn. Na de herdenkingsdienst stappen de prominenten op naar het monument op het Vissershuldeplein. Daar werden kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen en instellingen die zo hun solidariteit uitdrukken met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden de vissers herdacht die op zee gebleven zijn. Op de middag werd een receptie aangeboden in het stadhuis van Heist. In z’n jaarlijkse “state of the Union” voor de visserij had burgemeester Lippens het ondermeer over het visserijonderwijs dat jaren geleden verhuisde van Heist naar Oostende. Eerder onverwacht feliciteerde hij directeur Jan Denys voor z’n inspanningen als schoolhoofd van het Maritiem Instituut Mercator in Oostende. Sinds de Vlaamse Gemeenschap de school van de Provincie heeft overgenomen, staat de instelling steviger dan ooit tevoren in het Vlaamse onderwijslandschap : 175 leerlingen volgen er les in het secundair dagonderwijs en 10 leerlingen in het deeltijds zeevisserijonderwijs. Op vraag van de sector worden er ook opnieuw in de school cursussen voor volwassenen ingericht. Kortom aldus Lippens “sector en school hebben elkaar gevonden en slagen erin om een duurzame toekomst voor het visserijonderwijs en de visserijopleidingen te waarborgen”.



Lippens trekt fel van leer tegen Europees Visserijcommissaris



Minder lovende woorden had burgemeester Lippens over voor Europees commissaris mevrouw Maria Damanaki die “volgens sommige kwatongen in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyong-Yang opgeleid zou zijn, blijft maar doordrammen over overbevissing, teruggooiverbod en bodemberoering. Het is hoogtijd dat zij stopt met haar steeds terugkerende negatieve berichten. Zij moet de visserij steunen en niet kelderen. Haar negativisme doet geen recht aan de werkelijke toestand van de visbestanden. Het is niet juist dat 80% van de Europese visbestanden overbevist zijn, zoals sommige ecologische fundamentalisten haar in het oor fluisteren. Integendeel: 76 % ligt binnen de veilige biologische grenzen en 45 % is in overeenstemming met het voorzorgsbeginsel.” Lazen wij niet in de vakpers "De Noorse eilandengroep Lofoten zitten vol paaiende kabeljauw" "Vissers tot aan de nek in de haring" en “de Noordzee staat stijf van de schol?” Europees commissaris mevrouw Maria Damanaki draagt zeker niet bij tot het goed imago dat onze visserijsector verdient. Onze vissers willen geen subsidies om plastic op te halen, zij willen vis vissen! Mevrouw Damanaki wil dat tegen 2016 alle gevangen vis aan land gebracht wordt. Maar een antwoord op de vele vragen geeft Europa niet. Ik denk dat mevrouw Damanaki nooit aan boord is geweest van een varend en vissend vissersschip maar haar wijsheid haalt uit de visserijkoran van de groene ayatollahs en hun fundamentalistische ambtenaren die niet weten wat een gemengde visserij betekent”, aldus de Knokke-Heistse burgmeester.



Hoopgevend



Toch ging het vorig jaar niet slecht met onze visserij. “Dat werd ondermeer bewezen door de groeiende aanvoer en besommingen in Zeebrugge namelijk een stijging met niet minder dan 27% zowel in omvang als omzet met zelfs een lichte stijging van de prijzen met 1 %”, aldus Lippens. “Er waren wel enkele spijtige aanvaringen. Er ging zelfs een schip verloren voor de Bretoense rotskust, maar gelukkig bleven mensenlevens gespaard . Denken wij toch even aan de Nederlandse bemanning van de N28 en onlangs 2 sportvissers .En wij staan uiteraard eventjes stil bij de wanhoopsdaad van een jonge beloftevolle visser uit onze gemeente. Moge de zee hem teruggeven .Het zou de pijn al een beetje verzachten. Maar het moet ons toch ook even doen nadenken in welke wereld wij nu leven. Een wereld vol technische snufjes maar dat nog steeds geen mensenhart en het diepste van de ziel kan doorgronden..” “Als gemeente zonder haven kunnen wij niet zoveel doen voor de sector. Wij steunen het Vistival ingericht door Unizo op de eerste zondag van juni waar de bezoekers toch vertrouwd raken met ongekende vissoorten of bereidingen. Mag ik toch ook onderlijnen dat onze 280 restaurants, waaronder verschillende met een Michelin ster of hoge Gault Millau quotering, niet nalaten onze uitstekende noordzeevis op de kaart te zetten. Met fierheid vermeld ik ook dat volgens twee-sterrenschef Luc Bellings de beste tomaat-garnaal van de kust met een maximale score van 10 op 10 in restaurant Bristol in Heist geserveerd wordt! Carnavalmaandag is in Heist ook Sprotjesdag. In alle volkscafés wordt die lekkernij en andere visbereidingen gratis geserveerd. Wat brengt 2012? Alvast 15 % meer tong en scholquota. Al is de beperking der zeedagen een negatief gegeven. Maar er zijn ook de verdere studies over nieuwe duurzame vistechnieken, het Convenant tussen overheid, redercentrale en natuurpunt en nuttige adviezen van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij. Er wordt gewerkt in de sector met positieve resultaten. Uiteraard mag ik Theophiel niet vergeten. Duizenden mensen kwamen die dode potvis bewonderen. Een gelegenheid om toch nog positief nieuws te brengen en te praten over het vissersbestaan en het mooie en heldhaftige leven van onze reder en oorlogsheld Theophiel De Groote”.