11.6.12

Cartoonfestival weer in aantocht

Volgende maand opent het 51ste Cartoonfestival in Knokke-Heist. Ook dit jaar is het bezoek aan het festival volledig gratis. Voor de 50ste editie kreeg de Cartoonale ruim 82.000 mensen over de vloer. Met het grote Cartoonpaviljoen op het strand bij het Casino, ingericht door Urbanus, moet de badstad weer het mekka van de lach zijn. De bekende komiek probeert met cartoons een antwoord te geven op de vraag “Rarara, wie benne kik?” Het wordt speurtocht in het mysterie van de identiteit. Via een grote gang vol openingen kunnen de bezoekers de verschillende delen van het Cartoonfestival binnentreden. Boven elke opening staat een verwijzing naar een mogelijke identiteit (Ik ben Vlaming, Ik ben gelukkig, Je pense donc je suis, Ich bin ein Berliner). De tentoonstelling omvat de Internationale Cartoonwedstrijd Knokke-Heist, Press Cartoon Belgium en Press Cartoon Europe. Daarnaast stelt een cartoonstadsplan iedereen in staat om de Cartoonroute te volgen langs de plezantste plekjes van Knokke-Heist. De 50 cartoons langs de weg laten je snel en eenvoudig van identiteit veranderen. Je hoeft enkel je hoofd door de panelen te steken en iemand laten fotograferen. Ook dit jaar zijn de prettig gestoorde panelen ontworpen door de top van de Belgische cartoonisten.

Cartoonwedstrijd Knokke-Heist

Zoals bekend is het Krzysztof Konopelski uit Polen die de 51ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen heeft. De beslissing om deze Poolse cartoonist dit jaar de Gouden Hoed te geven werd genomen door een fonkelnieuwe jury onder leiding van Geert Hoste. Ahmet Aykanat uit Turkije won de Zilveren Hoed en de Duitser Markus Grolik sleepte de Bronzen Hoed in de wacht. Er namen dit jaar 516 cartoonisten uit 72 landen deel aan de wedstrijd. Zij zonden samen 1714 spotprenten in. De opening van de Cartoonale is op zaterdagavond 14 juli.

Persprijzen

De grote prijs Press Cartoon Belgium 2012 (en een cheque van 6.000 EUR) is toegekend aan een cartoon van Kroll, verschenen op 16 mei 2011 in Le Soir. Johan de Moor wint de tweede prijs met een cartoon van 27 juni 2011 in alweer Le Soir. De derde prijs gaat naar Vadot voor een tekening uit L'Echo van 9 december 2011.

Voor de vierde editie van de Press Cartoon Europe hadden ruim honderd cartoonisten uit 27 Europese landen 292 werken ingestuurd. De grote prijs is dit jaar in de wacht gesleept door de Nederlander Jos Collignon voor een tekening van 25 oktober 2011 inDe Volkskrant. Clou (La Libre Belgique, België) en Vincent L'Epee (Arc Presse, Zwitserland) winnen de tweede en de derde prijs. Collignon krijgt, naast een cheque van 8000 EUR, een fraaie bronzen trofee, ontworpen door grafisch kunstenaar Ever Meulen. De prijzen worden eveneens op 14 juli overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het 51ste Internationaal Cartoonfestival en de vernissage van de tentoonstelling. Alle genomineerde cartoons voor de PCB en de PCE 2012 zullen daar te zien zijn.