4.12.10

Nostalgisch fotoboek over Knokke voorgesteld !

Vrijdagavond werd door de auteurs Danny Lannoy en Frieda Devinck het fotoboek voorgesteld: ‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’. Dat gebeurde onder zeer ruime belangstelling in het vuurtorengebouw van Toerisme Knokke-Heist. Dat was trouwens te verwachten. De Knokse vuurtoren staat namelijk op de cover van het boek. Twee en een half jaar hebben de initiatiefnemers gewerkt om meer dan 300 foto’s te verzamelen en bijhorende teksten te schrijven. Het is meteen het vierde boek dat door vzw De Distel werd uitgebracht over de badstad. Met foto’s en afdrukken van postkaarten wordt in tien hoofdstukken aangetoond hoe de gehuchten zoals het Zoukte, het Kalf, de Oosthoek, het Hazegras, oud Knokkedorp zich over de jaren hebben aaneengesloten tot de badstad die we vandaag kennen. De foto’s dateren uit de periode van 1895 tot 1940. Ze laten ondermeer de ontplooiing van de Zeeweg tot Lippenslaan zien. Verder ook de eerste bebouwing aan de Zeedijk. Het dorp en z’n gehuchten groeiden in een halve eeuw uit tot een badplaats van formaat. “In het boek vind je wat er niet meer is en ook wat bewaard bleef. De charme van Knokke-Heist hang voor een groot deel af van de architectuur”, aldus Danny Lannoy. “Ondanks het internet is bladeren in een boek nog steeds de beste manier om te proeven van het verleden”, zegt de auteur. Verder is het zo dat zeker driekwart van de foto’s in het boekwerk tevoren zelden of nooit gepubliceerd werden. Indrukwekkend is ondermeer een luchtfoto van Knokke over twee pagina’s afgedrukt, getrokken uit een Duitse luchtballon tijdens de Eerste Wereldoorlog!

Het eerste exemplaar van ‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’ werd overhandigd aan burgemeester Lippens. In zijn dankwoord noemde de burgervader Danny Lannoy en Frieda Devinck “het geheugen van Knokke-Heist”. Hij herinnerde er ludiek aan dat zijn vader het vuurtorengebouw in Knokke liet afbreken en dat hij het weer heeft laten opbouwen. Over Stedenbouw was hij scherper: “volgens hen is het verleden abominabel en moet alles modern zijn”…


Met de opbrengst van de boeken steunt uitgeverij De Distel allerlei sociale doelen en historisch gericht projecten. Onlangs werden voor Lindenhove aupairfietsen aangeschaft. Dat zijn fietsen met een aangehaakte rolstoel. Het was trouwens in 1993, dat het eerste boek van De Distel verscheen: ‘Knokke en de Belle Epoque’. Daarna volgden ‘Terugblik’, en ‘Knokke, de jaren ‘50’.

‘Knokke, Nostalgie in Woord en Beeld’ telt 192 bladzijden, 312 illustraties, is gebonden met harde kaft. Kostprijs €39.
Bestellen kan door storing op rekingnummer 478-4236021-81 van De Distel vzw (+5€ port buiten Knokke-Heist).
Foto's: Danny Jones