17.9.07

Veel rijke families clusteren in Knokke-Heist

Uit een onderzoek naar de rijkste families in ons land blijkt dat de provincie West-Vlaanderen zich erop mag beroepen onderdak te bieden aan een indrukwekkend aantal familiale vermogens. Het zogeheten mini-fiscaal paradijs Knokke-Heist springt daarbij het meest in het oog. In de top 15 van familiale vermogens in onze provincie komen we liefst vier keer mensen tegen die in de badstad wonen, of er toch minstens gedomicilieerd zijn.

4. Graaf Maurice Lippens 386 miljoen euro
Maurice graaf Lippens is de huidige voorzitter van Fortis, een financiële groep met wereldwijde vertakkingen. Hij is een telg van de “francofone bourgeoisie” en de kleinzoon van Maurice Auguste Eugène Charles Marie Ghislain Lippens. Zijn broer Leopold is burgemeester van Knokke-Heist, waar ook Maurice woont. Hij behaalde een licentie in de rechten. In 1981 vervoegde hij de AG Groep, en werd er achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder (1983) en voorzitter gedelegeerd bestuurder (1988).

8.Leopold Moorkens 255 miljoen euro
Leopold Moorkens uit Knokke-Heist is actief in de auto-import bij Alcopa. Dat bedrijf is al meer dan 50 jaar actief in de autosector. Het begon met de invoer en de distributie van BMW’s maar in het begin van de jaren ‘70 besliste BMW om de invoer in de Europese landen in eigen beheer te nemen. De groep spitste zich dan toe op de invoer en de distributie van Aziatische merken. Sinds enkele jaren distribueert Alcopa ook wagens van andere merken.

12.Robert Donk 130 miljoen euro
De West-Vlaamse kust is een goede uitvalsbasis voor vermogende Belgen. Knokke is daar het summum van, ongetwijfeld mee onder impuls van de onbestaande gemeentelijke opcentiemen op de personenbelastingen. Zo staan er op de lijst verschillende van die vermogende Belgen die in de badstad wonen. Robert Donk speelt een belangrijke rol bij de holding 3D.

14. Henri Renmans 100 miljoen euro
Henri Renmans bouwde zijn imperium van beenhouwerijen uit vanuit Henegouwen. Momenteel telt de Groep Renmans (Brabhold) 344 slagerijen, bijna allemaal in de directe omgeving van een Aldi-vestiging. De onderneming telt meer dan 3.000 medewerkers, allemaal in loondienst. Renmans is zoon van een zelfstandige beenhouwer en ontwikkelde in 1964 een eerste slagerij. Inmiddels is hij een van die vermogende Belgen die resideren in het mondaine Knokke-Heist.

Daarnaast zijn er ook rijke families die op het moment van het onderzoek nog niet in Knokke-Heist gedomicilieerd zijn maar er wel al een appartement hebben. Dat is het geval met de nummer 2 uit West-Vlaanderen:
Marc Coucke 634 miljoen euro. Marc Coucke is de bezieler van het farma-bedrijf Omega-Pharma. Hoewel Coucke zijn hoofdbedrijf in het Oost-Vlaamse Deinze is gelegen, bevindt zijn domicilie zich in het West-Vlaamse Vichte. Apotheker Marc Coucke denkt liever na over marketing dan zelf achter de toonbank te staan. In amper 20 jaar tijd slaagde hij erin een Europese bedrijvengroep uit te bouwen, gespecialiseerd in verkoop en marketing van lichaamsverzorgingsproducten. De beursbeleggers deden gouden zaken met zijn bedrijf. Al haalde Coucke zelf als grootste individuele aandeelhouder nog het meeste profijt.