24.7.07

Global-warming-storm teistert badstad

Dinsdag heeft onze regio de balans opgemaakt van de water- en andere overlast veroorzaakt door een global-warming-storm. In Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist had men her en der te maken met ondergelopen kelders, afgeknapte boomtakken en afgewaaide dakpannen. Ook sneuvelden in de badstad enkele reklamepanelen. Op een paar plaatsen moest de brandweer tussenkomen. In Knokke-Heist viel op 24 uur tijd liefst 58 liter regen per vierkante meter. In Zeebrugge was dat 61. Brugge spande de kroon in onze provincie met 62 liter.


Ook het Kneistival kreeg het zwaar te verduren zegt festivalverantwoordelijke Jan Deroose. "Na een schitterende openingsavond met Mylow en Arid kreeg Kneistival gisteren met heel wat pech af te rekenen. Na een hele dag onverdroten regen werd het steeds maar slechter, tijdens het optreden van Billie King in een - tegen alle verwachtingen in toch goed gevulde put, al toonden al die paraplu's wellicht het dubbele van het volk - begon het tijdens het optreden van Dr. John pas goed te gieten. Na een eind begon ook het dak van het podium te lekken, tegen zo'n watermassa's kan immers niets op. Gevolg: straaltjes regen op de vleugelpiano en de drums. We kwamen handdoeken te kort om ales nog een beetje droog te houden en overal dienden emmers te worden gezet. Dat resulteerde op het einde van het concert toch nog in een 300-tal die hards die maar om bisnumers bleven schreeuwen en Dr. John, behoorlijk kras voor zijn 76 jaar, ging daar graag op in. Om halfvier 's ochtens begon het tot overmaat van ramp behoorlijk hard te stormen met harde rukwinden uit het noorden. De balans: een omgevalen geluidstoren, de regenluifel van het podium aan flarden, een hoop zeilen gescheurd en alles wat maar weg kon worden weg geblazen lag geplooid en gedeukt op een hoop. Ondertussen werd alles zoveel mogelijk opgeknapt en zijn we klaar voor het jonge geweld van Capt. Compost, Nailpin en Dog eat Dog, hopelijk onder een wat beter gesternte. Morgen krijgen we de Belpop Bastards en de Abba-interpretaties Van Björn Again, alweer een van de topdagen van Kneistival 2007, aldus nog Jan Deroose.

Politie en brandweer van Knokke-Heist hebben tijdens de storm ook assistentie verleend bij een noodsituatie in Zedelgem. In Blankenberge bezweek een circustent onder het geweld van de wind. In onze buurprovincie Zeeland zijn twee grote tenten van Belgische scouts door de harde stormwind in een gracht geblazen. En in Retranchement ontstond complete chaos nadat liefst 120 kraampjes die klaarstonden voor het houden van een rommelmarkt, stuk voor stuk zijn omgewaaid.