19.10.12

Vervolgtentoonstelling Impressionisten in Knokke-Heist geopend

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914' wordt momenteel uitgepakt met een vervolgtentoonstelling. Vrijdag op de middag werd de sluier gelicht van de tentoonstelling door curator Danny Lannoy en Estelle Slegers, het hoofd van Sincfala, dat het evenement inricht. We kunnen gerust spreken van de meest ontroerende wandeling door de lokale geschiedenis van Knokke en Heist. In de nieuwe tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst, 1880-1940” komen meer dan 100 andere impressionisten aan bod met welgeteld 314 werken. Op vijf na gaat het stuk voor stuk om werken die te voren nooit te zien waren in de badstad. De kunstenaars die tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neerzetten in 'Knocke en Heyst' en omgeving hebben niet alleen veel werk geleverd maar ook een uniek tijdsbeeld geschetst. Niet enkel de zee komt aan bod, maar ook het ontluikende Knokke met z’n duinen tot aan de zee, de molens en ook de polder. Een van de kunstenaars zei destijds aan z’n vrienden “het impressionisme is in Knokke op straat te vinden”. Maar we zien in de tentoonstelling naast het impressionisme ook duidelijk nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden. De nieuwe tentoonstelling laat de bezoeker het werk ontdekken van ondermeer Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Andere namen in de overzichtstentoonstelling zijn: Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.P. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz. De tentoonstelling in Scharpoord loopt tot zondag 13 januari.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is vrijdag ook een uitvoerig boek verschenen over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. Daar komen we later nog uitgebreider op terug.

Tentoonstelling te bezoeken van zaterdag 20 oktober 2012 tot zondag 13 januari 2013. Elke dag open: 10.00 - 18.00 Culturcentrum Scharpoord, Knokke-Heist.

Toegangsprijs: Volw.: 5,00 euro. Kortingen en groepen: 3,00 euro. -12 gratis
Rondleidingen op aanvraag (NL/FR):+32 (0)50 630 872
Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be