8.6.12

Taxussnoeisel tegen kanker

Het taxussnoeisel dat in Knokke-Heist in de zomer geknipt wordt kan helpen in de strijd tegen kanker. De helft van alle chemokuren gebeurt met geneesmiddelen op basis van taxus. In de jonge naalden van Taxus baccata zit baccatine, een belangrijk wapen tegen kanker. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang, levert de nodige grondstof voor de behandeling van 1 kankerpatiënt. Jaarlijks hebben tienduizenden kankerpatiënten chemotherapie nodig. Voor al die mensen kan ook jouw taxushaag de hoop vergroten. Breng dus je taxussnoeisel tussen 15 juni en 31 augustus gratis naar het recyclagepark in de Sluisstraat. Zo lever je de levensreddende grondstof voor chemotherapeutische geneesmiddelen en bovendien wordt voor elke kubieke meter zuiver taxussnoeisel 50 euro geschonken aan kankerbestrijding. Let wel, het taxussnoeisel moet jong en zuiver zijn, zoniet is het onbruikbaar voor verwerking.

JONG: Enkel het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.
ZUIVER: Gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

Meer informatie:
bij de milieudienst (050 630 188)
bij Horizon Net www.horizonnet.be
op de website www.vergrootdehoop.be.