21.3.12

Aanbesteding nieuwe ziekenhuiscampus van start in Knokke-Heist

De vzw Gezondheidszorg Oostkust heeft zopas de aanbestedingsprocedure opgestart voor het realiseren van een nieuwe ziekenhuiscampus in Knokke-Heist. Het terrein van 20 ha is gelegen tussen de Kalvekeetdijk en de Natiënlaan in Westkapelle. De start van de werkzaamheden is gepland voor onmiddellijk na de zomer. Het nieuwe zorgcentrum omvat niet alleen een ziekenhuis, maar op termijn ook een revalidatiecentrum, een zorghotel, een polikliniek, auditoria, een publieke evenementenruimte en een helihaven. Over enkele jaren zal Knokke-Heist dan ook over een van de modernste en meest comfortabele ziekenhuizen van het land beschikken.

Ceci n’est pas un hôpital


De tijdelijke vereniging AAPROG, Boeckx & partners en BURO II won in 2007 de ambitieuze Europese architectuurwedstrijd die de vzw Gezondheidszorg Oostkust had uitgeschreven voor de bouw van een nieuw ziekenhuis. Het nieuwe complex, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware als een wolk boven het polderlandschap en wordt tot in de technische ruimtes door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos. Het ontwerp combineert integratie in het landschap met duurzaamheid en ecologische energie en materialen.

Ziekenkamer met zicht op golf


Nu de onteigeningsprocedure van de gronden voor de vzw Gezondheidszorg nagenoeg is afgerond, concentreert het gemeentebestuur zich volop op het geplande tweede golfterrein ernaast. Momenteel wordt de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voorbereid. Na goedkeuring door de hogere overheid, zal de aanleg van 3 terreinen met 9 holes vermoedelijk in 2014 van start kunnen gaan. Vanuit het nieuwe ziekenhuis zal men dan een prachtig panoramisch zicht hebben op de greens, bosjes en waterpartijen die zich uitstrekken tot aan de Laguna Beach in Duinbergen.