24.6.11

Eerste werfbezoek aan het nieuwe zwemcomplex in Knokke-Heist

Donderdagavond werd tussen Duinbergen en Knokke het eerste werfbezoek gehouden in het nieuwe zwembadcomplex op de site van Duinenwater. Het bouwen en uitbaten van het complex gebeurt door de Groep Sportoase. Het nieuwe complex bestaat om te beginnen uit een 25-meter bad met 6 banen en een beweegbare bodem tot een diepte van 2,1m. Dit zwembad voldoet aan de Fina-norm en kan dus ook voor wedstrijden gebruikt worden. Verder is er een recreatief bassin met een peuter- en kleuterbad, een oefen- en welnessbad, whirlpool, een kreek, een golfslagbad en een zwemmersbar. Voor de avontuurlijke jeugd komt er ook een indrukwekkende constructie met 5 veelkleurige glijtunnels die moeten zorgen voor een wervelende belevenis, die uniek is in ons land. Omdat het beslist een luidruchtig gebeuren wordt zal dit gedeelte geluidsdicht worden afgesloten van de rest van het complex. Tenslotte zijn er diverse soorten sauna’s, een fitnessruimte en spinningzaal. De cafetaria met keuken beschikt over een buitenterras van ruim 140 vierkante meter.


Op het vlak van klimaatregeling heeft opdrachtgever AGSO veel aandacht besteed aan duurzame en ecologische technieken. Zo worden de sportzalen, bureaus en de cafetaria gekoeld door een passief koelingsysteem. Daarin wordt gebruik gemaakt van het vijverwater van de achterliggende Put Decloedt. Meer dan 200 vierkante meter zonnepanelen op het dak verzorgen de voorverwarming van het sanitair water in het complex. Het zwembad kost in totaal 22,6 miljoen euro. Ongeveer 10 miljoen daarvan wordt gefinancierd uit de grondenruil van het verkavelingproject. De nv Duinenwater moet als opleg van de grondenruil de ruwbouw van het zwembad financieren. De Groep Sportoase werkt het gebouw af en leent daartoe de overige 12,6 miljoen euro onder waarborg van de gemeente. Voor de diverse activiteiten in het zwemcomplex wordt afzonderlijk betaald. Dit maakt het mogelijk om het schoolzwemmen, het clubzwemmen en het baantjes trekken democratisch te houden. Zo zullen leden van clubs kunnen zwemmen voor amper anderhalve euro. Wie niet tot een club behoort betaalt 2,5 euro voor het baantjeszwemmen. De tarieven voor de recreatieve zwemmers variëren van 3,6 tot 9 euro, al naar gelang de leeftijdscategorie. Knokke-Heist zal jaarlijks één en een kwart miljoen euro in het project blijven pompen om de investeringskosten en het nettoverlies van de exploitatie te dekken. In de overeenkomst met het gemeentebestuur is voorzien dat Sportoase het zwembad op 30 juni volgend jaar openstelt. De uitbater hoopt echter dat het al tegen eind april zal lukken

Op de all weathersite komt ook nog een jeugdcentrum van 1,1 miljoen euro, dat zowel een jeugdcafé, repetitielokalen als een fuifzaal voor maximaal 350 personen bevat.