31.10.10

Ook Canadese jongeren verwacht op Canadese Bevrijdingsmars in Knokke-Heist

In Knokke-Heist heeft Schepen Danny Lannoy naar aanleiding van 1 november nogmaals het belang onderstreept van de inzet van Canadese troepen bij de bevrijding van de badstad in 1944. Na vier jaar bezetting werden Knokke en Heist toen door de 9de Canadese Infanteriedivisie gezuiverd van de bezetter. Op diezelfde dag vielen enkele burgers en Canadese militairen door inslaande obussen afkomstig van een Duitse batterij in Duinbergen. Die burgerslachtoffers liggen begraven op de oude begraafplaats langs de Deklerckstraat. De witte kruisjes met driekleur beschilderd vindt men rechts van de ingang. De Canadese slachtoffers werden bijgezet op de militaire begraafplaats in Adegem. Daar brengt ieder jaar, de eerste zaterdag van november, een delegatie uit Knokke-Heist een bloemenhulde ter ere van de gesneuvelde Canadezen.

De ‘Slag om de Schelde’ was belangrijk om het gebruik van de haven van Antwerpen mogelijk te maken voor de geallieerden. Vanaf de boorden van Schelde bij Hoofdplaat baanden de Canadese infanteristen zich een weg door West-Zeeuws-Vlaanderen in oktober 1944 om het laatste stukje België te bevrijden. Verscheidende gemeenten werden door beschietingen en luchtbombardementen getroffen en vielen in puin. Dat was onder meer het geval met Oostburg en Sluis. Drie weken duurde de strijd. De tol was hoog zowel bij de burgerbevolking als militairen. Hoogtepunt van herdenkingsweek wordt derhalve ook nu weer de 37ste Canadese Bevrijdingsmars op zondag 7 november; in de voetstappen van de bevrijder. Canada is opnieuw vertegenwoordigd door een 60 koppig detachement uit Brunssum. Er wordt een grote groep Canadese jongeren verwacht op doorreis door Europa. Na een bezoek aan het merkwaardige Vimy-monument bij Arras in Frankrijk wandelen ze mee van Oostburg tot in Knokke.

De plaatselijke wandelclub zorgt voor de logistieke ondersteuning van het marsgebeuren. Verzamelpunt van de tweedaagse is de verwarmde tent op het Verweeplein (Grote Markt) in Knokke op zaterdag 6 en zondag 7 november. Muzikale randanimatie is voorzien. De badstad vertoefd gans de verlofperiode in Canadese stemming. Nergens zijn meer ‘Maple Leaf’ vlaggen te bespeuren dan in de straten van Knokke-Heist. De heemkring Cnocke is Hier in samenwerking met het gemeentebestuur van Sluis staat in voor de herdenkingsplechtigheden op diverse locaties. Gedurende de verlofdagen is het For Freedom museum in Ramskapelle uiteraard open voor het publiek.

Voor de 33 km herdenkingstocht moet men voorinschrijven via
www.wnzb.be